Magnus Eliassen
Jeg sparer ikke penger på å være rusgiftfri, jeg bare slipper å tjene dem, sier Magnus Eliassen

Synes du det er greit å være edru på fest?

Det må være 3-4 år siden sist jeg drakk alkohol, og for meg føles det helt naturlig å være edru i enhver anledning, hverdag eller fest. Noe i meg sier at folk må få bestemme selv hva de har lyst til å gjøre, men samtidig tenker jeg at folk generelt sett drikker for mye. Jeg merker at jeg ofte får respekt for folk som kan være blant berusede mennesker uten selv å drikke.

Opplever du at du må ha en begrunnelse for å ikke drikke alkohol?

Jeg trenger ikke å overbevise meg selv om at jeg ikke skal drikke alkohol, men det hender rett som det er at jeg blir bedt om å forklare meg overfor andre om hvorfor jeg ikke drikker. Jeg ønsker selvfølgelig å påvirke med noe positivt, og bør kanskje prøve å ta slike spørsmål seriøst. Men å ha denne typen diskusjoner med fulle folk, har sjelden noen virkningsfull effekt. Jeg blir ganske lei av de samme spørsmålene gang etter gang. Ironisk nok, ettersom mange tar det som en selvfølge at alle drikker, er det slik at fulle folk som regel ikke legger merke til at jeg ikke drikker. Dermed unnslipper jeg dumme spørsmål.

Hva svarer du når andre spør hvorfor du ikke drikker?

Jeg pleier å svare alt mulig forskjellig. Jeg kan stille et motspørsmål som f.eks. «Hvorfor røyker du ikke?», men de færreste forstår hva jeg vil frem til. Det hender også at jeg finner på ting som at jeg har en nyresykdom, at jeg er straight edge, at jeg er sjåfør eller at kvelden før ble så hard at jeg må ta det litt rolig. Vanligvis er jeg ærlig og sier at det er fire år siden sist, og at jeg sannsynligvis ikke kommer til å gjøre noe unntak i kveld.

Hva legger du i ordet fest?

Da jeg var liten forbandt jeg ordet fest med feiringen av noe. En bursdagsfest, kanskje. Nå forbinder jeg fest med folks helgefyll og meg edru midt i blant dem. Bare tull, med andre ord, men som regel er det ganske gøy.

Hva synes du er den viktigste ingrediensen i en bra fest?

God musikk.

Hvordan opplever du å være edru på fest når andre drikker?

Å være edru på fest når andre drikker, er ikke noe problem. Jeg har ikke noe problem med å ta kontakt med folk og snakke med dem. Og jeg slipper meg gjerne mer løs uten alkohol enn folk som har drukket. Det er klart at man som edru blir litt ekstra oppmerksom på hvor ufyselige enkelte kan bli når de drikker alkohol eller bruker stoff, men stort sett er dette noe jeg er vant til. Folk sier ofte at de beundrer meg for at jeg ikke drikker, og at de skulle ønske at de klarte å gjøre det samme. Folkens, det er jo bare å la være!

Hva skal til for å fremkalle lykkefølelse hos deg?

Jeg blir lykkelig av fantastisk musikk, forelskelse, nydelig mat, berg-og-dal-baner og å oppnå sine mål.

Det hersker kanskje en litt «romantisk» oppfatning om at de som driver med kreative yrker som musikk har et litt fritt forhold til alkohol. Har du møtt noen uvanlige reaksjoner? Er det spesielt vanskelig å ikke drikke i musikkmiljøet?

Jeg drikker kun vann. Har ikke drukket brus på åtte år. Aldri kaffe. En gang forsøkte jeg meg på å skåle med en forretningspartner i musikkbransjen. Han ble direkte provosert over at jeg skulle skåle da jeg bare drakk vann. Slik usjarmerende oppførsel lar jeg aldri gå upåaktet hen, og da mandagen kom, brøt jeg alle avtaler med dette firmaet. Man ser mye rart når man er ved sine fulle fem blant bedøvde bransjefolk. På en måte har jeg full kontroll og langt større overskudd til både å være meg selv, stå fast ved mine prinsipper og arbeide effektivt. Samtidig er det ikke til å legge skjul på at grunnlaget for mange avtaler i musikkbransjen blir lagt over en øl eller ti, og at mange nok føler at de ikke klarer å knytte bånd med noen som ikke drikker. Det er mye dårlig selvtillit ute og går, også i denne bransjen, og enkelte klarer verken å stole på seg selv eller andre med mindre alle parter ruser seg. Det kan føles litt for sykt til tider, men det er nå en gang slik det er.

Er det noe mer du vil si?

Markedskreftene er sterke, og det er noen som tjener så store penger på tobakk, alkohol og andre rusgifter at de gjør hva som helst for å opprettholde forbruket av disse. Slik vi som samfunn lar vanvittige, materielle verdier få regjere, er det ikke rart at mange blir plaget med dårlig selvtillit, stress, utbrenthet og ulidelig ensformighet.
Folk arbeider mye for å dekke et forbruk som er høyt fordi det skal kompensere for den tapte tiden som har gått med til å tjene penger.
Jeg tror mange bruker rusgifter for å bryte ut av et repetitivt og innesluttet mønster de har utviklet i hverdagen. For mange er helg synonymt med å dra ut på byen og drikke seg full, og jeg kjenner flere som aldri har vært hjemme på en fredags- eller lørdagskveld, med mindre de har vært syke. For disse er det utenkelig å være hjemme. De føler at de kan gå glipp av noe, selv om de vet med seg selv at det nesten alltid er det samme gamle igjen og igjen. Jeg sparer ikke penger på å være rusgiftfri. Jeg bare slipper å tjene dem.