Alkohholdebuten skjer senere, og unge mennesker, hvis de begynner å drikke, drikker mindre enn foreldrene sine – dette er et fenomen som har oppstått over hele verden. De siste årene har også alkoholens skadevirkninger fått økende oppmerksomhet, og stadig flere land stiller spørsmål ved risikonivået. I stedet er budskapet i økende grad at ingen nivåer er risikofrie.

I den virkeligheten har Sober Curious-bevegelsen startet og vokst seg stadig sterkere. Det startet i 2018 da en bok med samme tittel, av Ruby Warrington, ble utgitt, skriver Insider:

It’s official – alkohol er ikke kult lenger.

De siste årene har også alkoholens skadevirkninger fått økende oppmerksomhet, og stadig flere land stiller spørsmål ved risikonivået.

«Nysgjerrig edru», eller «nyfiken hvit» for å parafrasere Vilgot Sjömans filmer fra 1960-tallet. Navnet er bevisst vagt for å imøtekomme alle slags mennesker som ønsker å kutte ned på alkoholforbruket, eller avstå helt, for alltid eller i en begrenset periode.

For noen betyr Sober Curious å reflektere over når og hvorfor de drikker. Det sier Millie Gooch, grunnlegger av Sober Girl Society, en nettgruppe for edru kvinner der de kan utveksle tips og få kontakt med hverandre, til Insider.

NØKTERN MØTEPLASS

Startet et globalt møtested for edru kvinner.

Sober Curious-bevegelsen tiltrekker seg mange unge mennesker, spesielt kvinner. Influensere legger ut klipp på Tiktok og Instagram der de forteller at de har sluttet å drikke alkohol, og begynner å annonsere samarbeid med firmaer som selger alkoholfrie drikkevarer. Innsider har også merket seg andre tegn på at nøkternhet vekker interesse. Blant annet viser statistikk fra Google i USA at søkeinteressen for «alkoholfri drikk» og «alkoholfritt øl» nådde rekordnivåer i 2022, mens «edruskap» fortsatt var et populært søkeord.

Tilbake i 2021 spådde drikkevareanalytikere at markedet for alkoholfrie drikkevarer ville fortsette å ekspandere.

UTFORDRINGER MED ALKOHOLFRITT BARKONSEPT

– Forbrukerne er veldig fokusert på hva de putter i seg. En generell trend de siste årene har gått mot mindre sukker, færre karbohydrater og lavere kaloriinnhold i drikkevareverdenen, sier Kim Cox, senior nestleder i analysefirmaet Nielsen, til Insider. Insider har også listet opp en rekke kjendiser som har gått offentlig ut med sin edruelighet eller at de kutter ned på alkohol, for eksempel kokebokforfatter Chrissy Teigen og modell Bella Hadid. Sangeren Katy Perry har lansert alkoholfrie drikkevarer.

Listen fortsetter og fortsetter. La oss innse det: å avstå fra alkohol er mer trendy enn å drikke.

 

Foto: Nick Fevings, David Stewart/homegets.com/CC BY 2.0. Hentet fra: Fler nyfikna på nykterhet – Accent (accentmagasin.se)