LMS logo FMR logo

26.08.2003
Åpent brev til
Jens Stoltenberg
Det Norske Arbeiderparti
Postboks 8743 Youngstorget,
0028 Oslo

Arbeiderpartiet og norsk narkotikapolitikk

Det pågår nå en mediastyrt kampanje, med basis i Dagbladet, med sikte på å påvirke norsk narkotikapolitikk i liberaliserende retning. Kampanjen fokuserer på sprøyterom, som er det mest aktuelle liberaliseringsinnslaget akkurat nå, men supplert med "nyheter" om velsignelsene ved heroinforskrivning, legalisering av hasj, og med betraktninger om norsk narkotikapolitikks generelle mislykkethet. Kampanjen har også som formål å demonisere, og mobbe bort fra debatten, dem som står opp mot liberaliseringsønskene.

Vi, Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO), Landsforbundet Mot Stoffmisbruk (LMS) og Forbundet Mot Rusgift (FMR) har også registrert en narkotikapolitisk glideflukt i liberal retning, fra både presse og politikere. Til tross for dette står det fast at Norge så langt har ført en human, men restriktiv narkotikapolitikk, og som følge av det har mindre utbredelse av narkotiske stoffer blant ungdom enn land med en liberal politikk.

Situasjonen blant våre mest langtkomne stoffavhengige er likevel langt fra god nok. Det er imidlertid iverksatt mange lavterskeltiltak de siste årene, som kommer stoffavhengige i møte, som feltpleie, et landsomfattende metadonprogram, utvikling av væresteder osv. Disse har utvilsomt bedret situasjonen. I Oslo er da også overdosedødeligheten redusert til halvparten de siste par årene. Men noen av tiltakene er ikke tilstrekkelige, som for eksempel oppfølging av dem som deltar i metadonprogrammene, så vel som manglende oppfølging etter behandlingsinnsatser generelt. Og noen av de foreslåtte tiltakene, som for eksempel sprøyterom og forskrivning av heroin, vil bidra til å gjøre sitasjonen for stoffavhengige helt fastlåst.

I et intervju i Dagsavisen 31. juli hevder du: ".. plata er symbolet på en mislykket narkotikapolitikk".

Du har selv vært statsminister eller statsråd i de to siste arbeiderpartiregjeringene, og må som det ha et ansvar for den politikk som har vært ført. Vi håper at du også er villig til å være med og ta ansvaret for den narkotikapolitikk som skal føres. Derfor er spørsmålet også aktuelt i årets valgkamp.

På vegne av foreldre som ønsker en narkotikafri oppvekst for sine barn, ungdom som ønsker et omgangsliv uten sosialt press i fritidsklubber og skoler om å prøve/bruke narkotika, nabolag som ønsker et miljø fritt for narkotika, et næringsliv som ønsker sikre arbeidsplasser og pårørende og stoffavhengige som ønsker seg en reell oppfølging i og etter behandling, ber vi i løpet av denne uken om opplysning om Arbeiderpartiets framtidige politikk på følgende punkter:

  1. Vil Arbeiderpartiet garantere at det vil bidra til en økt innsats for oppfølging av personer i medikamentassistert rehabilitering spesielt, og stoffavhengige som har gjennomgått behandling generelt?
  2. Vil Arbeiderpartiet garantere at det vil gå imot forsøkene på å undergrave den restriktive narkotikapolitikken når spørsmålet om lovendring for å tillate sprøyterom kommer opp i Stortinget? M.a.o.: Vil Arbeiderpartiet støtte et forbud mot sprøyterom?
  3. Kan Arbeiderpartiet garantere at det ikke vil gå inn for forskriving av heroin til stoffavhengige?
  4. Kan Arbeiderpartiet garantere at det vil gå imot forslaget om å avkriminalisere hasj og andre narkotika, når dette kommer opp i Stortinget neste år?

Dersom du, som leder i Arbeiderpartiet ikke kan svare ja på disse fire punktene, er det tvilsomt om det vil være mange stemmer å hente for Arbeiderpartiet ved høstens valg fra det store flertallet av narkotikamotstandere.

Med vennlig hilsen

Landsforbundet Mot Stoffmisbruk
Jan-Erik Thoresen
Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon
Jon Storaas
Forbundet Mot Rusgift
Knut T. Reinås
generalsekretær styrelederstyreleder

Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon, Storgata 51, Storgata 51, 0129 Oslo, Tlf: 22 11 53 99, Faks: 22 11 53 33, epost: rrio@online.no, nettsted: http://www.riorg.no

Landsforbundet Mot Stoffmisbruk: Grønlandsleiret 39, 0190 Oslo, Tlf: 23 08 05 50, Fax: 23 08 05 51 E-Post: stoffmisbruk@online.no, nettsted: http://www.motstoff.no

Forbundet Mot Rusgift, Torggata 1, 0181 Oslo, tlf 23 21 45 26, faks 23 21 45 01, e-post: post@fmr.no, nettsted: http://www.fmr.no