Antall overdosedødsfall sank fra 2020 til 2021 og har ikke vært så lavt siden 2013. Dette står i kontrast til overdosetallet for 2020 som var mye høyere, 331 overdosedødsfall.

– Økningen i 2020 og nedgangen i 2021 kan ha sammenheng med at tiltakene for personer med rusmiddelavhengighet var åpnet igjen, etter at de hadde vært stengt i deler av det første pandemiåret. Det foregår også et planmessig arbeid med økende vekt på forebygging av og behandling for overdoser som kan ha påvirket tallene for 2021 i positiv retning, sier seniorforsker Ellen Amundsen i Folkehelseinstituttets avdeling for rusmidler og tobakk.

Dette er utviklingen fra 2020 til 2021:

  • Nedgangen i prosent var størst for selvmord med heroin og andre opioider (42 prosent nedgang) og forgiftning med sentralstimulerende rusmidler (41 prosent nedgang).
  • Målt i antall dødsfall var nedgangen størst for forgiftninger som følge av heroin og andre opioider, som morfin, kodein og oksykodon (49 dødsfall, 22 prosent nedgang).

Ellen Amundsen påpeker at det var et lavt antall overdosedødsfall i 2021 sammenlignet med 2020, men hun understreker at det ikke har vært noen synkende trend de siste 10–12 årene. I perioden fra 2010 til 2021 har antall dødsfall variert rundt et gjennomsnitt på 269 dødsfall per år. Vi må altså studere utviklingen over flere år før vi kan slå fast at antallet overdoser går varig nedover.

– Antall overdosedødsfall var i 2021 tilbake på samme nivå som i 2013, understreker hun.

dodsfall-2010-2021.png

Antall narkotikautløste dødsfall i perioden 2010–2021. Kilde: Tabell D7 i Dødsårsaksregisterets statistikkbank, Dødsårsaksregisteret, Folkehelseinstituttet.

Ved de fleste overdosedødsfall blir den døde obdusert, og i hoveddelen av tilfellene påvises flere narkotiske stoffer og legemidler samtidig.

Det kan være vanskelig å avgjøre om døden skyldes inntak av et enkelt stoff eller kombinasjon av flere stoffer.

Tall for 2021 og oppdaterte tall med forsinkede dødsmeldinger for 2017–2020 var som følgende:

  • 2021: 241 dødsfall, 33 prosent kvinner

  • 2020: 331 dødsfall, 30 prosent kvinner

  • 2019: 275 dødsfall, 30 prosent kvinner

  • 2018: 290 dødsfall, 28 prosent kvinner

  • 2017: 250 dødsfall, 28 prosent kvinner

I 2020 var det månedene juni, juli og august som skilte seg ut med et vesentlig høyere antall overdosedødsfall sammenlignet med tidligere år. I 2021 var sesongvariasjonen den samme som i årene før 2020.

ØKT GJENNOMSNITTSALDER

Gjennomsnittsalderen til de som dør hvor dødsfallet er utløst av narkotika, har økt jevnt fra 36,0 år i 2006 til 45,0 år i 2021.

I 2021 var gjennomsnittsalderen for menn 42,5 år og for kvinner 50,2 år.

FLEST DØDSFALL KNYTTET TIL OPIOIDER

I 2021 var 83 prosent av dødsfallene knyttet til bruk av opioider. Opioider (heretter kalt «andre opioider») som morfin, kodein og oksykodon o.l var hyppigste forgiftningsstoff med 63 dødsfall, heroin 55 dødsfall og syntetiske opioider 41 dødsfall.

Heroin er også et opioid, men siden dette i mange år har vært en av de hyppigste årsakene til overdoser, blir dette stoffet skilt ut i statistikken.

Inndelingen etter hyppigste dødsårsak er som følger:

  • andre opioider som morfin, kodein og oksykodon o.l (26 prosent)
  • heroin (23 prosent)
  • syntetiske opioider som buprenofin, fentanyl og petidin o.l (17 prosent)
  • metadon (17 prosent)

Tabellen viser fordelingen i dødsårsakene over tid.

DØDSÅRSAKER FOR NARKOTIKAUTLØSTE DØDSFALL 2012-2021 I PROSENT

dodsarsaker-narkutloste-dodsfall.png

Kilde: Dødsårsaksregisteret FHI. Tabell D7 i Dødsårsaksregisterets statistikkbank

Vi vet ikke om stoffene som forårsaket dødsfallene var kjøpt illegalt eller om de var forskrevet av lege, for eksempel metadon og buprenorfin i legemiddelassistert rehabilitering (LAR) eller smertestillende medikamenter.

Ved de fleste overdosedødsfall blir den døde obdusert, og i hoveddelen av tilfellene påvises flere narkotiske stoffer og legemidler samtidig. Det kan være vanskelig å avgjøre om døden skyldes inntak av et enkelt stoff eller kombinasjon av flere stoffer.

MULIGE FORKLARINGER

Det er naturlig at antallet overdosedødsfall varierer fra år til år. Det lave antallet kan derfor også skydes andre forhold enn naturlig variasjon fra år til år.

Det ble imidlertid utført obduksjon ved overdosedødsfall i flere enn ni av 10 tilfeller, noe som i vesentlig grad reduserer faren for feilklassifisering da dødsårsaken for disse dødsfallene i hovedsak bygger på resultatene fra obduksjonen.

HØY STYRKEGRAD HEROIN?

I fjor ble det påpekt at en sannsynlig medvirkende årsak til de høye overdosetallene i 2020 kunne være partier med svært sterk heroin. Ifølge Kripos var enkelte beslag av heroin tre til fire ganger mer potent enn de typiske heroinbeslagene. Slike beslag med potent heroin har imidlertid Kripos gjort også i 2021, nå med de laveste overdosetallene på mange år. Det er derfor uklart hva varierende styrkegrad av heroin på markedet i 2020 og 2021 har betydd for overdosetallene.

AdobeStock_130683827_1000x667.jpg

For å forebygge narkotikautløste dødsfall kan oppfølging etter en ikke-fatal overdose, samt lokale tilbud med hjelp til en mindre risikofylt inntaksmåte og eventuelt redusert bruk være viktig.

SMITTEVERNTILTAK

I fjor ble det ikke utelukket at de strenge reglene i forbindelse med pandemien var en mulig medvirkende faktor til de høye tallene i 2020. Mange kommuner måtte innføre omfattende restriksjoner og nedstengninger som følge av Covid-19 i 2020.

Disse restriksjonene har etter all sannsynlighet også rammet personer som var under risiko for overdosedødsfall. Tiltakene fungerte igjen i 2021 og dette kan teoretisk sett ha bidratt til de lavere overdosetallene for dette året.

NYE GRUPPER UNDER RISIKO

Forskning har vist det kan være nye grupper som er under risiko for overdose. Døde med andre opioider og syntetiske opioider som underliggende dødsårsak har til dels andre karakteristika enn de som har heroin som dødsårsak. Blant annet har de sjeldnere en narkotikarelatert diagnose hos allmennlege eller vært siktet for lovbrudd, mens det er mer vanlig at de har uførepensjon og har diagnosen ryggproblemer. Forebyggende tiltak og behandling må trolig justeres til slike nye grupper under risiko for overdoser.

Periodevis redusert almenntilstand, samt sykdommer og svekkelser som ofte kan være knyttet til aldring, har også betydning. I tillegg er løslatelse fra fengsel og utskrivelse fra rusbehandling kjente faktorer som øker risikoen for en overdose.

FOREBYGGING OG BEHANDLING

For å forebygge narkotikautløste dødsfall kan oppfølging etter en ikke-fatal overdose, samt lokale tilbud med hjelp til en mindre risikofylt inntaksmåte og eventuelt redusert bruk være viktig. Utdeling av nalokson nesespray kan også være et viktig tiltak, så lenge man ikke setter sprøyte alene.

I tillegg har et godt ettervern etter løslatelse fra fengsel og behandling, et godt botilbud, og tilgang til helsehjelp, substitusjonsbehandling og rehabiliteringstiltak betydning.

ALKOHOLDØDSFALL

Fortsatt dør langt flere av alkoholrelaterte skader enn av narkotika. I 2021 ble det registrert hele 371 dødsfall som skyldes alkoholbruk. Dette er en svak nedgang fra 387 dødsfall i 2020.