Russetog

- Oppslag i media og uttalelser fra politi og allmennhet om russ og rus har vært en årviss hendelse. Vi har så mange flotte og ansvarsbevisste unge, de burde dominere inntrykket av skolen. Også etter avslutningen av 13 års skolegang, sier Lied.
Dessverre er det slik at enkelte russ, ofte etter et alt for høyt inntak av alkohol, kaprer spaltemeter i dagspressen.
Blant ungdom er alkohol den mest brukte rusgiften. Det å oppnå rus er antakelig ett viktig formål med å drikke. Alkohol er også den rusgiften som forårsaker mest helseskader og antakeligvis også mest sosiale problemer, forteller Ingeborg Rossow, forskningsleder ved SIRUS.

Mer alkohol fører til flere skader

Ragnhild Lied i utdanningsforbundet mener voksne i større grad må klargjøre hva slags oppførsel som er akseptert og hva som ikke er det.

Konsekvenser av rusgiftbruk i russetida, kan bli katastrofal for enkelte. Vi voksne må stille forventninger til at våre unge ikke utsetter seg for slike situasjoner. Dette gjør vi blant annet ved selv å opptre på skikkelig måte og ved å gi bestemt inntrykk av hva vi mener er akseptabel atferd og hva som ikke er det, mener Lied. For mye alkohol får ikke bare konsekvenser for den som drikker, det berører langt flere poengterer Ingeborg Rossow.

- Jo mer man drikker, jo større er sannsynligheten for at det oppstår skader. Alkoholskader rammer ikke bare de som drikker, men også tredjeparter. Eksempler på skader som rammer andre kan være slagsmål, folk som holdes våkne, og ødeleggelse av eiendom, forteller Rossow.

Skolen må sette ned foten

- Skolen bør ikke gi etter på krav til frammøte og deltakelse i edru tilstand, jamfør grensene i arbeidslivet! I det hele blir grensesetting et viktig virkemiddel og uttrykk for skolens og samfunnets holdning til atferd blant de unge og overfor omgivelsene. Det er nødvendig at russestyret samarbeider med nærmiljøet og offentlige instanser. All russ bør få klare oppfatninger av hva som er akseptabelt og hva som ikke er det. Det er også viktig at de kjenner til norsk lov på forskjellige områder, sier Lied.