FN er bekymret over den voldsomme økningen av ADHD-medisinering på barn i Norge. På ti år har det vært en ti-dobling i bruk av ADHD-medisin og nå ligger Norge i verdenstoppen.

- Norge er det landet i Europa som følger USAs utvikling og har det høyeste forbruket av medikamentell behandling av ADHD. Og dette bekymrer oss, sier lederen for FNs kontrollorgan for narkotika, Giesela Wieser.

Hun og resten av staben i Wien har øynene rettet mot Norge. Det norske forbruket av ADHD-medisiner har vært i sterk vekst siden slutten av 80-tallet. Fra 1985 til 1990 ble antallet medisinerte barn firedoblet, og i dag medisinerer vi mer enn ti ganger så mange som i 1996. Ferske tall viser at rundt 11 000 norske barn og unge i dag bruker ADHD-medisiner, ifølge Folkehelseinstituttets reseptregister. Utviklingen skjer til tross for at norske myndigheter sier at medisiner skal unngås.

Du kan lese mer om denne kritikken hos TV2

Det har i det siste vært satt søkelys på denne utviklingen, bl.a. som en følge av TV2-programmet "Stille med pille", som dokumenterte hvordan våre naboland har et bedre tilpasset skolesystem, og i større grad unngår medisinering med sterke sentralstimulerende stoffer. Forøvrig ser ikke lederen for  Kompetansesenteret for ADHD, Gerd Strand, ut til å være bekymret for den sterke økningen i medisinering med sentralstimulerende stoffer. Se her.

- Vi tar dette alvorlig og Sosial- og helsedirektoratet samarbeider tett med Legemiddelverket for å vurdere utviklingen i medisinbruk og eventuelle bivirkninger, sier prosjektdirektør Mari Trommald i Sosial- og helsedirektoratet.

- Vi kan ikke på det nåværende tidspunkt si om dette er et for høyt eller lavt tall siden det er dokumentert en underbehandling av barn med ADHD. Vi må dessuten ha tillit til at legene kan vurdere hvem som trenger behandling, sier Trommald.  Du kan lese mer om direktoratets nye veileder for ADHD-medisinering her.

Det finnes en forening for personer med ADHD og pårørende til personer med ADHD, som forsøker å informere bl.a. om virkninger og bivirkninger av ADHD, og som følger debatten. Du kan lese mer om ADHD-foreningen her.