Prosjektet er støttet med midler fra Helse- og Sosialdirektoratet.

Vi ser for oss formål og arbeidsformer omtrent som KSAN i Sverige - (KSAN/Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol – och Narkotikafrågor), å etablere en paraplyorganisasjon for kvinneorganisasjoner og organisasjoner som ønsker å arbeide med kjønnsspesifikke rusgiftspørsmål, men mener likevel, som et nystartingsprosjekt, at det kan være grunn til å prioritere aktivitetsområder og vinklinger, i alle fall i en innkjøringsperiode.

Nettverket vil sette søkelyset på kvinners spesielle behov innenfor forebygging, behandling og på samfunnsplan når det gjelder rusgifter, og mobilisere kvinner til en tverrpolitisk og samfunnsaktiv innsats for redusert alkoholforbruk, utsettelse av drikkedebut og bedre tilpassede tilbud til kvinner i behandling. En vil også se på dokumentasjon av utviklingen når det gjelder bruk av alkohol og narkotika blant kvinner, og stimulere til fagutvikling når det gjelder kjønnsspesifikke tilnærminger til forebygging og behandling.

Kvinnegjeng

Strategi

Strategisk vil en jobbe med sikte på å få rusgiftspørsmålet aktualisert som et påtrengende kvinnespørsmål i alle kvinneorganisasjoner, de politiske partienes kvinnegrupper, og i alle de organisasjoner som slutter seg til kvinnenettverket.

En vil også gjennom aksjoner og utadrettede aktiviteter både i kvinnenettverket som fellesskap og i de enkelte medlemsorganisasjoner ta sikte på å nå kvinnene i Norge generelt med et budskap. Dette vil komplementere det arbeid som allerede drives av ulike myndigheter overfor kvinner i spørsmål som for eksempel gjelder helseopplysning vedr. svangerskap, drikking blant unge jenter, veiledning i å motstå drikkepress osv.
Hovedområder hvor alle har som mål om å bedre kvinners livskvalitet.

Forebyggende metodikk rettet mot jenter/kvinner

  • Hva betyr forskjellen mellom kvinner/jenter og menn/gutter i møtet med hjelpeapparat
  • Kvinners vilkår i samfunnet generelt(kvinnelige sjefer drikker mer enn andre kvinner)
  • Utvikling og dokumentasjon av metoder
  • Øke bevisstheten på utviklingen blant kvinner
  • Virke samlende for de tiltakene som er rettet mot kvinner

 

Tre  nivåer:

Forbyggende perspektiv:

  • Unge jenter skal/bør forskyve alkoholdebuten.
  • Hvordan er alkoholbruken blant kvinner på arbeid, seminarer, fritid og hvordan påvirker dette din arbeidsevne/livsstil. 

                                    
Behandlende perspektiv:

  • Hjelpeapparatets behandlingsmetodikk, er behandling tilrettelagt kjønnsspesifikk og hva er mulig å få til innenfor det nåværende behandlingsapparatet.
  • Ettervernet, hvordan bli integrert i samfunnet igjen etter behandling som jente/kvinnelig tidligere rusbruker.

Det samfunnspolitiske perspektivet:

  • Bevissthet på jente/kvinneperspektivet i forhold til at alkoholkonsumet blant jenter/kvinner har økt. Øke bevissthet blant folk flest om hvilke   konsekvenser/følger det har med økt alkoholkonsum blant jenter og kvinner  og hvordan det påvirker familiestrukturer, arbeidsliv, fritid.