Dekretet inneholder en tilbakestilling av cannabis til en ”drug Class B”, fra 26. januar 2009, etter at rusgiften fra 2004 har vært nedgradert til en ”drug Class C”, som indikerer en lavere farlighetsgrad.
 
Nedgraderingen av cannabis, innebar at brukere ikke lenger skulle arresteres for innehav av små kvanta av cannabis. Etterfølgende kritikk av beslutningen og påstander om at sterkere typer av cannabis nå utgjorde en helsefare førte til at Tony Blair beordret en gjennomgang av loven. Men i 2006 konkluderte denne gjennomgangen med å avvise en reversering av vedtaket.
 
I sin nåværende begrunnelse overfor parlamentet for å tilbakestille cannabis til Class B sier Jacqui Smith  at reklassifisering er et forebyggende tiltak for å beskytte folk flest. Cannabis er en skadelig rusgift og representerer en klar helserisiko for dem som bruker den. De sterkere cannabis-typene, slike som ”skunk”, som nå dominerer det illegale britiske cannabis-markedet kan øke de psykiske helseproblemene, spesielt dersom unge mennesker starter bruken av den på et tidlig alderstrinn eller blir storrøykere av cannabis.
 
På denne bakgrunnen har regjeringen sluttet seg til forslaget fra the Association of Chief Police Officers om en forsterket og opptrappet håndhevelse av lovgivningen I Engladn og Wales.
 
De som blir tatt for cannabisinnehav for første gang kan fortsatt få en advasel, men neste gang vil de få en bot på 80 pund, og bli arrestert dersom de blir tatt for tredje gang.
 
Det heter at å kriminalisere folk unødvendig ikke er regjeringens mål. Men den foreslåtte opptrappingen vil sikre at politiet og domstolene har en antall sanksjoner de kan bruke, slik at reaksjonen blir i samsvar med lovbruddets alvor. Både reklassifisering og opptrapping for gjentatte lovbrudd vil forsterke budskapet om at cannabis er illegalt.