thclause.jpgOg i år 2000, for vel 20 år siden, så var det heroin som var den viktigste kilden til overdoser, Og de rammet nokså mange menn, gjerne i 20–30-åre- ne, injeksjonsbrukere, dvs. de som injiserte heroin, typisk med blandingsbruk, bruk av ulike typer rus- midler, og majoriteten av de som døde den gangen i år 2000 var også utenfor rusbehandling. Men dette bildet gjelder ikke fullt ut i dag.

 

 

Det er fortsatt sånn at det er kombinasjoner av rusmidler som forårsaker dødsfall.det er fortsatt sånn at det er kombinasjoner av rusmidler som forårsaker dødsfall.

HØYE OVERDOSETALL I NORGE

Norge er ett av landene med et høyt antall overdose- dødsfall i forhold til folketallet. I 2020 var det 324 overdosedødsfall etter EMCDDAs definisjon (men en nedgang til 241 overdosedødsfall i 2021). Fortsatt står det seg at det er 8 av 10 overdosedødsfall som er knyttet til opioider eller morfinstoffene, men type opioid har endret seg.

Men det er fortsatt sånn at det er kombinasjo- ner av rusmidler som forårsaker dødsfall. Det er typisk funnet 3–4 ulike rusmidler i blodet til dem som dør av overdoser. I dag er det smertestillende legemidler som dominerer bildet, samlet sett. Men heroindødsfall forekommer fortsatt også.

Gjennomsnittsalderen ved overdosedødsfall er 44,6 år, og det er mer enn 10 år høyere enn for tjue år siden, og det er ca. 30 prosent av overdødsfallene som rammes av kvinner. Det ser ut som om det er en økende trend.

Er kvinneoverdoser like eller forskjellige for de tilfellene som skjer blant menn?

13_01.png

FLERE OVERDOSER BLANT MENN, MEN KVINNENE ØKER

Dette er hovedbildet når det gjelder overdosetallene og hvordan de har variert over tid i Norge:
Det er fortsatt sånn at menn har høyere overdose- tall enn kvinner, men det kan se ut som om antallet kvinner nærmer seg litt.

Og fra 2013 og fram til i dag har antallet overdoser blant kvinner doblet seg, mens det ikke har vært noen dobling i samme tidsrom for menn.

Så det vi nå lurer på er om dette er en begynnelse på en mer langsiktig trend hvor også kvinner i større grad kommer inn og preger overdosebildet, og i såfall, hvilke kjennetegn har disse kvinnene?

Dataene kan tyde på følgende:

Kvinner har høyere alder ved overdosedød enn menn, 47,6 år vs 43,2 år. Blant kvinner er det smertestillende piller som er dødsårsaken, mens blant menn dominerer gruppen som dør av heroin.

Med den tellemåten for overdoser som vi bruker i Europa, er selvmord en del av bildet. Og den gruppen, omtrent 50 dødsfall i 2020, den domineres av kvinner. Og det er selvmord med opioide piller som typisk forårsaker disse dødsfallene.

Og vi har sett at circa halvparten av de kvinner som dør i overdoser har ikke illegale rusmiddel i blodet, men bare ulike medikamenter og eventuelt også alkohol.

SELVMORD MED PILLER RAMMER FLEST KVINNER

Og dersom vi ser på disse undergruppene av over- dosedødsfall, fordelt på kjønn og type rusmiddel, så er vi inne på dette med selvmordene med rusmidler som inngår i overdosestatistikken.

De er dominert av kvinner, og det er opioide, smertestillende piller som er typen medikamenter som forårsaker dette. For heroindødsfall er det fortsatt sånn at det er menn som dominerer.

Og av 100 overdosedødsfall blant kvinner i 2020, så var det bare 6 tilfeller som var forårsaket av heroin. For metadon og pillene samlet sett så var det ikke så stor forskjell mellom kjønnene, men for smertestillende piller samlet så er det kvinner som dominerer bildet og som det er flest av.

Med den tellemåten for overdoser som vi bruker i Europa, er selvmord en del av bildet. Og den gruppen, omtrent 50 dødsfall i 2020, domineres av kvinner. Og det er selvmord med opioide piller som typisk forårsaker disse dødsfallene.

KJØNNSFORSKJELL FOR SMERTESTILLENDE MEDIKAMENTER

Ut fra rettstoksikologiske analyser fra Oslo Uni- versitetssykehus ser vi kjønnsforskjell for noen typer legemidler, og det er disse tre her, Fentanyl, et potent smertestillende medikament, Oksykodon et smertestillendde medikament og Tramadol en smertestillende tablett. Og mange av de kvinnene som dør med disse medikamentene i blodet har en ganske høy alder. Mange av dem er over 50 år.

Kvinneoverdoser er altså litt annerledes enn de som typisk har rammet menn. Men det at overdo- ser er mest forbundet med bruk av illegale rusmid- ler, det har endret seg fra 2000 til i dag for hele landet og både for menn og kvinner.

Forekomst av minst ett illegalt rusmiddel i blo- det ved overdose har gått ned for menn fra 85 til 71 prosent, og for kvinner fra 75 til 54 prosent. Circa halvparten av kvinner som dør av overdoser har in- gen illegale rusmidler i blodet.

En typisk «kvinneoverdose» er f.eks. den ster- ke smertestillende medisinen Oksykodon, gjerne i kombinasjon med en sovemedisin av typen Benzo- diazepiner, eller et antidepressiva, og ofte alkohol.

En slik cocktail av minst tre av disse medika- mentene kan hun ha fått av legen sin. Mange av disse kvinnene er over 50 år, er utenfor arbeidslivet, kanskje uføretrygdet, med smertetilstand og kan- skje depresjon som behandles via fastlegen. Og de er med og fyller opp overdosestatistikken, slik som vi følger med år for år.

TO HOVEDTYPER AV KVINNEDØDSFALL

To forskere ved FHI, Linn Gjersing og Ellen Amundsen, har i et notat til Helsedirektoratet vist at det er to hovedgrupper blant dem som dør av overdoser med ulike kjennetegn og den første av disse gruppene har vi nevnt ovenfor.

Men det er en populasjon som består i stor grad av kvinner over 50 år, som mottar uføretrygd, har høyere formue enn de klassiske heroinbrukerne, bor utenfor de største byene, har ulike smertetilstander og psykiske plager, og behandles i liten grad for rus- diagnoser eller er i befatning med rettsvesenet.

Til sammenligning er de som dør av heroin i større grad menn som er yngre enn 50 år, bor i stør- re byer, mottar sosialhjelp, har fått en narkotikadi- agnose hos allmennlege/lege, blitt behandlet i TSB (spesialisthelsetjenesten – rusbehandling) og hvor hovedandelen har vært i befatning med rettsvesenet de siste fem år før sin død.

Vi ser altså to ulike risikogrupper, hvorav kvinner er tydeligere framtredende i den ene enn i den andre.

13_04.png

NEDGANG I HEROINDØDSFALL - OPPGANGIPILLEDØDSFALL

Overdosestatistikken i Norge er preget av at vi har to ulike dynamikker. Den ene er knyttet til hero- inoverdoser, hvor vi har en jevnt fallende trend med færre heroinoverdoser hvert år, og så har vi en økende trend med legemiddelinvolvering, og disse sterke opioide pillene.

Så har det vært sånn at denne observerte tendensen i mange år har vært ganske stabil, med veldig lite endring fra år til år.

Men det har på et vis dekket over disse to uli- ke tendensene, med nedgang i heroindødsfall og en oppgang i pilledødsfall.

Kan vi forvente en ny økning? Clausen tror det, hvis vi ikke stopper pilledødsfallene.

Den oppadgående delen av kurven er en antatt framskrivning av hva som kan skje hvis pilleover- dosene fortsetter å øke.