Det samme ser man nå i Oslo, hvor 25 er døde av overdoser så langt i år, mot 65 på samme tidspunkt i 2000. Også denne reduksjonen har skjedd uten sprøyterom.

Sprøyterom øker antall overdoser

Aftenposten skriver: "Hvert år registreres mer enn 1000 overdoser, men bare noen ytterst få dør". Det er tidligere rapportert at en del stoffbrukere har en tendens til å sette større doser i sprøyterom enn utenfor, kanskje fordi de føler seg tryggere på å bli oppdaget og reddet, samtidig som de kan ta maksimale doser og få maksimal rusvirkning. Nestlederen i Frankfurts Narkotikaadministrasjon, Kurt Weimer, bekrefter dette overfor Aftenposten. "Siden sprøyterommene ble innført i 1994 har antall overdoser i rommene økt kraftig fra år til år".

Hjerneskader - en undervurdert følge av overdoser

Et undervurdert hensyn i debatten om sprøyterom, er hvilke skader en overdose kan avstedkomme, selv om den ikke fører til dødsfall.

En overdose av heroin og kombinasjoner av heroin/rohypnol/alkohol er i utgangspunktet et resultat av at respirasjonssenteret i hjernen bedøves eller lammes. Respirasjonsstans fører til surstoffmangel til hjernen, og kan kompliseres med lavt blodtrykk og/eller hjertestans. Hjernen er det organet i kroppen som trenger mest oksygen. Ved oksygenmangel skades den derfor først. Ingen vet nøyaktig hvor lenge en respirasjons- og/eller sirkulasjonskollaps må vare før det oppstår varig skade, men i hvert fall etter 10-15 minutter kan det oppstå skade av varig funksjonell betydning.

Det er flere slike irreversible hjerneskader som kan oppstå. Noen av heroinbrukerne får dobbeltsidige infarkter i en sentral del av hjernen, hvilket medfører at selv om de overlever en overdose, blir de apatiske, initiativløse og mer hensynsløse. En annen type skade medfører hukommelsessvikt. Begge typer skader,som kan oppstå etter en eneste heroinforgiftning, er så invalidiserende at en person som har vært utsatt for en slik skade, vil være lite i stand til å greie seg på egen hånd, men vil ha behov for varig omsorg. En undersøkelse ved Rikshospitalet i Oslo av 100 injeksjonsbrukere, som var døde av heroinoverdoser, viste hjerneskader hos 38 av dem, derav 25 med skader som følge av surstoffmangel/redusert blodtilførsel.

- Så alvorlige og uopprettelige konsekvenser av en enkelt overdose som denne undersøkelsen viser, må få som følge at vi må revurdere vårt syn på overdoser. Målet kan ikke bare være å forhindre overdosedødsfall, men å forhindre overdoser. Dette gjør man ikke vedå innføre sprøyterom, sier leder i Forbundet Mot Rusgift, Knut T. Reinås.

Du finner FMRs temaside om sprøyterom her og temaside om overdoser her.

Pressekontakt i Forbundet Mot Rusgift.