tegneserie1.jpg

Ethvert bryggeri med respekt for seg selv har et alkoholfritt ølmerke. Aass bryggeri i Drammen har merket «Aass uten».  Det er blitt reklamert for med slagordet: «Uten anger – uten alkohol». Slike bestrebelser vil enkelte tegneserietegnere ikke ha noe av.

tegneserie2.jpg

Latterliggjøring av folk som kjemper mot rusgift er er også et viktig innslag i tegneseriekulturen.

tegneserie3.jpg

Latterliggjøring av folk med alkoholproblemer er også et innslag innimellom.

tegneserie4.jpg

Men også noen øyeblikk av selvinnsikt kan forekomme. Vennskap bygd på alkoholbruk behøver ikke å være evigvarende.

tegneserie5.jpg

Det gjøres også narr av å bryte de reglene som alkoholbrukerne har satt opp for seg selv.

tegneserie6.jpg

Men framfor alt blir det understreket at alkohol er fest og moro, også når de fleste ender under bordet.

tegneserie7.jpg

Og det blir understreket at alkohol er moro, det er det som skaper moroa.

tegneserie8.jpg

Og det er moro at alkoholen har større verdi enn ektefellen.

tegneserie9.jpg

At alkohol kan brukes til å forklare ting man sier og gjør under alkoholpåvirkning – slik at man slipper å ta ansvaret selv.

tegneserie10.jpg

Å gjøre narr av Anonyme Alkoholikeres 12-trinnsprogram og av dem som forsøker å slutte med å drikke alkohol hører også med. Men tipset med å kutte ut noen av de gamle vennene er kanskje ikke så dumt, dersom man altså vil slutte å drikke.

tegneserie11.jpg

Men av og til kan serietegnerne ha noen gode poenger, som her. Det er ikke velsett at noen prøver å holde et jevnt konversasjonsnivå i noenlunde edru tilstand når resten av selskapet vil ha hæla og promillen i taket.

tegneserie12.jpg

Men stort sett understreker seriene at alkoholkulturen verdsettes og utvikler seg, uansett hva vitenskap og fornuft måtte tilsi...

tegneserie13.jpg

Og de understreker poenget om at enhver blir salig i sin tro. Vi behøver ikke bry oss om kostholdsråd fra myndighetene, eller utspill fra avholdsorganisasjonene. De siste er jo dessuten part i saken, de drikker jo ikke.

tegneserie14.jpg

Flere av serietegnerne har observert det umerkelige drikkepresset som ligger i mange sosiale situasjoner...

tegneserie15.jpg

Mens noen tar den helt ut for å illustrere drikkepresset.

tegneseria16.jpg

Noen har også fanget inn alkohol som et maskulinitetssymbol.  Det er viktig for menn å drikke alkohol for å signalisere tilhørighet til en tøff mannskultur.

tegneserie17.jpg

Ost og rødvin er ofte forbundet med peiskos og romantikk. Men serietegneren antyder at drikkekulturen er motstandsdyktig mot alle siviliseringsforsøk. Det spiller ingen rolle om man drikker øl, vin eller brennevin, fylla og utageringen blir den samme.

tegneserie18.jpg

Det er ikke meningen at du skal tenke alt for dypt når du drikker. Derfor er det ikke populært at edru personer er tilstede når det skal festes. Er du edru og tilstede i et slikt selskap kreves det av deg at du skal  være på det samme intellektuelle nivået som de andre. Det kan være en utfordring.

tegneserie19.jpg

Tegneren har ikke mye tro på at det er mulig å holde seg borte fra alkohol dersom det er mulig å få tak i.

tegneserie20.jpg

Det blir forventet at du skal ha greie på og si noe om vin. Det er ikke for ingen ting at mange nordmenn melder seg inn i vinklubber.  Det er en stor skuffelse dersom noen unnlater å slutte opp om denne kulturen. Det er litt som keiserens nye klær.

tegneserie21.jpg

Keiserens nye klær blir enda tydeligere her. Man gjør narr av vinssnobberiet på en annen måte.

tegneserie22.jpg

Enda et eksempel på at brudd med alkoholkulturen  er noe vi kan le av.

tegneserie23.jpg

Alkoholkulturens fellesskapsdannende egenskaper blir understreket i mange tegneserier.

tegneserie24.jpg

Det blir vanskelig for den som ikke kan eller ikke behersker kodene i det sosiale livet. Man må lære seg «teksten».  Det er en del av sosialiseringen til å bli et samfunnsmedlem i Norge i dag. For ganske mange får det uheldige følger.

tegneserie25.jpg

Det er kanskje inntrykket av at man blir klokere, vittigere, og penere som gjør at så mange ønsker å holde fast på sine forestillinger om alkohol.

tegneserie26.jpg

Om utsagnet er selvmotsigende,  illustrerer det likevel det selvbedrag som  alkoholen er med på å opprettholde, følelsen av at man faktisk er vittigere og mer intelligent.

tegneserie27.jpg

Vi lar Hårek avslutte denne gjennomgangen av alle de selvmotsigende sidene ved alkoholkulturen, og mange tegneserieskaperes tro på – og kanskje viten om – at alkoholkulturen vil fortsette, uansett hva vi bestemmer oss for. Tegneseriene er ikke alltid pådrivere for passiv drikking, men de er en påminnelse om at passiv drikking finnes i utallige varianter, og at det å drikke alkohol faktisk ikke er et valg de fleste av oss tar, det er et valg vi blir født inn i og opplært til, lenge før vi har tatt vår første drink. Alkoholkullturen lærer oss når, hvor, hvorfor og hvordan vi skal drikke alkohol. Tegneseriene formidler og minner oss om denne kunnskapen.