Konferansens hensikt er å styrke samarbeidet mellom byer, og å skape inspirasjon og håp i områder med spesielt vanskelige narkotikaproblemer. Vedtakets underskrivere vil bekrefte sin besluttsomhet når det gjelder kampen mot spredning og bruk av narkotika.

Vi innser...

  • at misbruken av ulovlige rusgifter nå er et meget alvorlig problem i mange europeiske byer. En undersøkelse utført av Europaparlamentet nylig, viser at det kan være millioner av narkotikamisbrukere bare innenfor EUs grenser.
  • at kravene om legalisering av ulovlige narkotika må sees på bakgrunn av at de aktuelle problemene har ført til en følelse av hjelpeløshet. For mange er den eneste måten å hanskes med problemene på å administrere den nåværende situasjonen.
  • at løsningen ikke ligger i å gjøre skadelige stoffer mer tilgjengelige, billigere og mer sosialt aksepterte. Forsøk på dette har ikke vist seg vellykkede.
  • at å legalisere narkotika på lang sikt vil øke våre problemer. Ved å legalisere, vil samfunnet signalisere at det har resignert når det gjelder å akseptere misbruket.

Underskriverne av denne resolusjonen ønsker derfor å gjøre sitt standpunkt klart ved å avvise alle forslag om å legalisere ulovlige rusgifter.

Positive alternativer

Vi, Europeiske byer mot narkotika, ønsker å ta vare på våre innbyggere. Vi ønsker å skape byer som er trygge og attraktive å bo og jobbe i. Vårt arbeid mot narkotika blir iverksatt fordi vi har omsorg for individer, familier og lokalsamfunn. Det faktum at vi ikke har klart å snu den økende bølgen av narkotika, må derfor føre til nye og kraftigere anstrengelser. Vår hensikt er å utvikle positive alternativer til å legalisere narkotika.

Grunnlaget for framtida

Vi tror at grunnlaget for framtidige innsatser må være en restriktiv narkotikapolitikk basert på FNs Narkotikaoverenskomst (1961, endret i 1972), Overenskomsten om psykotrope stoffer (1971) og Overenskomsten mot ulovlig omsetning av narkotiske medikamenter og psykotrope substanser (1988). FN-konvensjonen om barns rettigheter (1990) sier at vi "skal iverksette alle nødvendige tiltak, inklusive lovgivende, administrative, sosiale og informasjonsmessige tiltak for å beskytte barn fra ulovlig bruk av narkotiske stoffer..." (Artikkel 33).

Vi slutter oss til den definisjonen av illegale rusgifter som de nevnte resolusjonene fastsetter.

Dette vedtaket er i tråd med FNs internasjonale narkotikakontrollprogram og resolusjoner uttalt i Madrid, Paris, New York, Bogotà og Buenos Aires.

Kampen mot narkotika er en sammensatt oppgave. Det må være vekselvirkning mellom tiltak for å redusere både tilgang og etterspørsel. Vi kan samle de ulike erfaringer og støtte hverandres anstrengelser ved å ha gjensidig utveksling av meninger og erfaringer, og ved å samarbeide.

Spesielt viktig

I den nåværende situasjon er det viktig å vektlegge forebyggende tiltak og samarbeid.

  • Forebyggende tiltak hindrer folk i å bli forledet til å bruke narkotika, og dermed pådra seg skader. Dette reduserer også narkotikaspredning. Bruken av narkotika blir vanligvis spredt ved person til person-kontakt. Alle brukere, uansett om de er avhengige eller ikke, utgjør et stort marked for narkotika, som igjen skaper økt produksjon. Vårt fremste tiltak overfor stoffavhengige må være å gi dem riktig behandling og veiledning.
  • Ettersom intet tiltak alene kan løse alle problemene, må vi samarbeide. Forskjellige tilnærminger må brukes sammen, som f.eks. samarbeid mellom skoleverket, helse- og sosialtjenesten, frivillige organisasjoner og politiet.

Imidlertid

For å kunne takle narkotikaproblemene må vi vektlegge at et vidt spekter av tiltak er nødvendige å iverksette i samarbeid mellom myndigheter, frivillige organisasjoner og enkeltpersoner.

Noen tiltak kan være:

  • Forsterke familiens rolle når det gjelder motstand mot narkotika.
  • Forebyggende programmer i skoler, høyskoler og på arbeidsplasser.
  • Utvikle metoder som fører til tidligere oppdagelse, og gjør det mulig å iverksette konstruktive tiltak.
  • Rehabilitere langtkomne stoffavhengige.
  • Støtte forskning og evaluering.

Deklarasjon

  • Vi, underskriverne av denne resolusjon, avviser alle krav om legalisering av ulovlige rusgifter.
  • Vi ønsker å utvikle positive strategier for å kunne møte aktuelle, vanskelige problemer knyttet til stoffbruk, istedenfor å legalisere narkotika.
  • Vi ønsker å utvikle samarbeid mellom byer for å kunne dele erfaringer og skape framgang i vårt arbeid.
  • Vi ønsker å henlede våre regjeringers oppmerksomhet mot de foran nevnte resolusjonene.
  • Vi anmoder våre regjeringer om å respektere og besluttsomt håndheve de narkotikaoverenskomster som de har underskrevet.

Underskrevet den 28. april 1994 av representanter fra:
Berlin, Budapest, Dublin, Gdansk, Gøteborg, Helsinki, London, Lugano, Madrid, Malmø, Moskva, Oslo, Paris, Praha, Reykjavik, Riga, St. Petersburg, Stockholm, Tallinn, Valletta og Warszawa.Senere tilsluttet av: Athen, Belfast, Hulst (Holland), Vilnius (Litauen) og Luleå.