Dessuten er det helt ulogisk å feire avslutningen på 13 års skolegang før verken skriftlig eller muntlig eksamen er avlagt.

Norge skal være en kunnskapsnasjon. I internasjonale sammenligninger er Norge kommet dårlig ut. Russefeiringen er en del av dette. Noe av russefeiringen forstyrrer undervisningen for andre elever på skolen, er til sjenanse for andre p.g.a. støy og forsøpling, og medfører skader, ulykker og til og med dødsfall. Noen av kravene til russeknuter er livsfarlige, som å drikke en hel kasse øl på 12 eller 24 timer. FMR hevder derfor at russefeiringen ikke bare er et privat, men også et offentlig anliggende.

På denne bakgrunnen har Forbundet Mot Rusgift gjennomført et prosjekt siden 2002, med støtte fra Stiftelsen Helse og Rehabilitering, hvor formålet har vært:

  • Redusere alkoholforbruket under russetiden
  • Bevisstgjøre på alkoholens skadevirkninger
  • Skape strategisk omtale som sikrer at budskapet når fram
  • Spare liv og helse
  • Redusere volden
  • Gi russen mot til å gjøre det den har lyst til uten å skaffe seg unnskyldninger
  • Gjøre russetiden til en udelt positiv opplevelse

Gjennom prosjektet er det etablert samarbeid med Vegdirektoratet, politiet, alle organisasjonene i videregående skole og med russen selv.

et har vist seg at én av de viktigste grunnene til at russefeiringen utarter og til at den får så mange negative konsekvenser, rett og slett er tidspunktet den gjennomføres på, sett i forhold til eksamen. To-tre ukers intensiv festing er ikke den beste oppladning til prestasjoner ved eksamensbordet. Et viktig bidrag til å få russefeiringen under kontroll vil derfor være å få lagt skriftlig eksamen til før 17. mai, slik at russefeiringen kan starte etter eksamen. Dette er nå alle instanser i skolen enige om, inklusive russen selv. Bare én instans henger igjen, nemlig Kunnskapsdepartementet. Der holder man fortsatt fast på at russefeiringen er en privatsak. De mener at russen er over 18 år og myndige. De bør derfor være så voksne at de velger å bruke tiden sin på rett måte. FMR, politiet, Vegdirektoratet, foreldre og lærere ville nok vært ualminnelig takknemlige hvis det var så enkelt.

Siden prosjektet startet har FMR, med støtte fra Helsedirektoratet, fått gjennomført to spørreundersøkelser blant avgangselevene, en i 2002 og en nå i vår. Russeundersøkelsen 2008 viser bl.a. at russen ikke i samme grad som i 2002 mener at ”alt er lov” i russetiden. Dette viser at russen har tatt budskapene fra både politiet og Vegdirektorat på alvor. Forbundet Mot Rusgift har kommunisert med russen både via Nyhetsbrev og russepresidenttreff. Tilbakemeldingene om at russen ønsker en forandring har vært tydelige. Og vi opplever også at de oppfatter budskapene vi har sendt dem.

Kunnskapsdepartementet sitter nå med nøkkelen til en bedre russefeiring. I den forbindelse har FMR på nytt henvendt seg til Kunnskapsdepartementet hvor vi krever:

  1. Skriftlig eksamen legges til før 17. mai
  2. Russefeiringen kortes ned til en uke med skolefri, som innledes med start 17. mai
  3. Russeaktiviteter eller salg av russeeffekter skal ikke foregå på skolen eller i skoletiden
  4. Undervisningen i avgangsåret intensiveres, slik at undervisningstimetallet opprettholdes
  5. Alkohol- og narkotikaundervisning må inn i fagplanene på alle trinn i v.g.skole

Russefeiring er kommet for å bli, ingen vil bestride det. Det vi ønsker oss er en russefeiring som ikke vil gi så store negative konsekvenser som de vi ser i dag.

Knut T. Reinås