I dag får ungdom som blir tatt for bruk og besit.telse av narkotika tilbud om oppfølging (påtale.unnlatelse mot vilkår om å holde seg rusfri) i stedet for prikk på rullebladet. Unge under 18 må bli på.grepet av politiet fem ganger før de får en prikk. Det er altså ikke slik at et enkelt feiltrinn ødelegger mulighetene videre i livet.

De aller fleste jobber i dag krever ikke at man legger frem politiattest. Der det er et krav, har po.tensielle arbeidsgivere rom for å utøve skjønn. Hva slags type lovbrudd det er snakk om, hvor lenge si.den og om det er relevant for yrket man skal utøve vil bli vurdert. Det er i dag få jobber eller utdannel.ser man automatisk er avstengt fra å få selv om du har en prikk på rullebladet. 

For noen yrker er det viktig at man ikke har hatt gjentatt, langvarig kontakt med kriminelle miljøer, slik hyppig kjøp av narkotika innebærer. For dem som har tilgang til for eksempel sikkerhetsinfor.masjon, våpenlagre og forsvarshemmeligheter, kan utpressing fra kriminelle miljøer kunne føre til al.vorlige konsekvenser for samfunnet.

AdobeStock_175116394-lite.jpg

For noen yrker er det viktig at man ikke har hatt gjentatt, langvarig kontakt med kriminelle miljøer, slik hyppig kjøp av narkotika innebærer.

Vi mener narkotikabruk fortsatt bør registreres som en del av samfunnets forebyggende innsats, og i sikkerhetsøyemed. Dette gjøres også i Portugal som har avkriminalisert. Registrering er viktig både når det gjelder tilbakefall og fordi bruk av narko.tika kan påvirke skikketheten til å utføre jobben i en rekke yrker: for eksempel piloter, kirurger og yrkessjåfører. 

Gjentatt narkotikabruk kan også være relevant i forbindelse med våpentillatelser. På samme måte som i strafferegisteret, bør man legge inn et system for foreldelse eller fjerning av registrering ved gjen.nomføring av pålagte oppfølgingstiltak. 

For ungdom bør det være en automatikk i at saken foreldes og slettes etter noen få år. Dette kan også være en motiverende faktor for å gjennomføre rus.kontrakt eller tilsvarende sosialfaglig oppfølgings.løp, som vi mener ungdom som eksperimenterer med narkotika bør møtes med.

Kilde: actis.no