Sjokolade... gir deg rus

Av Helen deBellis, NRK

Publisert 2005-12-20

Noen søtmunner trenger sjokolade hver dag og påstår de blir avhengige. Det kan stemme, for i kakao finnes flere stoffer som virker på samme måte som enkelte typer narkotika gjør.

Sjokolade er helt igjennom et glimrende produkt, sa Roald Amundsen. Senere ble det verre.

Sjokolade har bragt mye nytelse og trøst gjennom tidene. Da den kom som drikk til Spania på 1500-tallet, ble den en besettelse for munker og nonner i klosterne. Drikken gjorde at de holdt ut fastetidens prøvelser bedre.

Faste-forviklinger

Sjokolade-drikking vekket teologiske bekymringer under inkvisisjonen og hos pave Pius 5, som til slutt konkluderte i Kirkens navn: "En drikk vil ikke avbryte fasten. Vin som er næringsrik avbryter ikke fasten, det samme gjelder for sjokolade."

Avhengig

Nå er det i dagens USA at vi finner "chocoholicks" - sjokolade-ekstremister med egne klubber og avis som anbefaler de siste nyheter og påfunn. Hva med håndlaget sjokolade lekkert innpakket og levert på døren av en naken, blond kvinne til hest? En hvit hest, selfølgelig, som kan gå i trapper!

Amfetamin

- Sjokoladespisere er bedre rustet enn andre til å møte livets mange ulykker, sa den franske matkunstneren Brillat-Savarine for mer enn 150 år siden. Og har fortsatt rett. Sjokolade gjør deg oppstemt, lykkelig, avslappet, kåt og forhindrer hull i tennene. Kanskje...

Lykkelig fordi den inneholder et naturlig amfetamin, fenyl-etylamin, som gir ekstatisk lykkerus. Avslappet fordi kakao har anandaminer som påvirker hjernen slik som marihuana gjør - du blir rolig og tilfreds. Sjokolade er med andre ord naturlig og lovlig dop!

Sukker

Da Roald Amundsen dro avgårde til Sydpolen hadde han med seg sjokolade og skrøt uhemmet og henrykt: "Sjokolade utgjør en av våre hovednæringsmidler under turen. Jeg finner den helt igjennom å være et glimrende produkt." Senere ble det verre. En hær av tannleger kastet seg over sjokoladen og knurret om kapp med borrene. I 1930 ble det påvist en sammenheng mellom sukker og tannråte!

Ernæring

Skrekkscenario for sjokoladeprodusentene! Freia-kongen Johan Throne Holst slo til med genial avlednings-teknikk: Man burde framheve sjokoladens ernæringsmessige betydning, mente han, og donerte 200.000 kroner til et fond for ernæringsforskning. Det såkalte "Sjokoladefondet" er i dag Universitetet i Oslos største enkelt-fond.

Farlig?

Men hva med hull i tennene? Optimistiske forskere mener at kakao som inneholder tannin motarbeider enzymer som gir hull i tennene. Kakaosmøret lager også en hinne som hindrer sukkeret i å feste seg i tannemaljen.
Så er det slutt på jubelen og tid for de dårlige nyhetene:
- Sjokolade kan dessverre gi deg nyrestein! Kakao inneholder oksalsyre, nyresteins-syre.
- Du kan få migrene. Sjokolade inneholder tyramin - farlige saker - mistenkt for å framkalle migreneanfall. Dessuten kan du ta livet av bikkja med overdoser. Hunder er følsomme for et stoff i sjokoladen som den ikke greier å skille ut. Teobromin er så giftig for hunder at 140 gram kokesjokolade er nok til å sende en 20 kilos hund til de evige jaktmarker.