Kunnskapsdepartementet – Rådgiver Audun Kolsrud Herning, Sosialistisk Venstreparti:

Audun Kolsrud Herning – Personlig rådgiver i Kunnskapsdepartementet, Audun Kolsrud Herning, møtte på vegne av statsråd Solhjell, og innledet med å hevde at russefeiringen var en privatsak, og at det var lite skolen og myndighetene kunne gjøre i denne sammenhengen. Han hadde heller ingen tro på at det ville gjøre russefeiringen noe bedre om skriftlig eksamen ble flyttet fram til før 17. mai. Etter paneldebatten på slutten av dagen, hvor også andre politikere argumenterte for å flytte eksamen, lovte Herning at han skulle ta med seg impulsene fra seminaret tilbake til departementet, og at siste ord ikke var sagt.

 

 

 

 

 

Leder av Unge Høyre, Henrik Asheim:

– Daværende leder av Unge Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, var tilstede på konferansen, men har valgt å la den nye lederen, Henrik Asheim, uttale seg.

– Den unge Bærums-mannen sier ganske fort i fra at russetiden er en fin tradisjon og at det skal være lov å feire tretten års skolegang. – Det er også veldig viktig å fokusere på at de aller fleste oppfører seg veldig ordentlig, sier Asheim.

– MR: Kristin Clemet (H) ønsket i sin tid å flytte eksamen til før russetiden. Den gang fikk ikke forslaget stor gjennomslagskraft. Men kanskje er tidene forandret nå?

– Det er jo litt rart å tenke på at vi i Norge feirer slutten på skolen før vi har tatt en eneste eksamen, det blir jo dermed ganske logisk å skulle flytte eksamen og legge feiringen til etter at eksamenstiden er overstått, sier han.

– UH-lederen mener at eksamen bør legges til slutten av april og at man så feirer som nå, med en avslutning på nasjonaldagen. – Da får man ferie i slutten av mai og ungdommen får mer tid til å blant annet jobbe. Han mener det ikke er så farlig om semestrene blir kortere og i stedet mer intense. – Det viktigste er å få gått gjennom pensum, så kan man heller bruke mer tid på skolen mens semesteret pågår, forteller han.

– Han blir positivt overrasket da vi forteller han om undersøkelsen gjennomført av Norsk Gallup, og sier at tidspunktet for eksamen er noe UH vil løfte opp i Høyre. Samtidig sender han også en invitasjon til Elevorganisasjonen (EO) i å engasjere seg i saken. – EO bør være interesserte i å få til det beste for elevene, og det er tydelig at dette er noe de ønsker, sier han.

– MR: Mange i vårt langstrakte land vil nok si at skolen og det offentlige har et ansvar her, men i følge Kunnskapsdepartementet er russefeiringen en privatsak. Teoretisk sett er det nok det, men hvordan kan da den offentlige skolen si det er greit at utstyr blir distribuert og møtelokaler blir lånt ut, og i det hele tatt planlegges og organiseres mye av russetiden rundt omkring på de videregående skolene?

– I utgangspunktet så er jo russefeiringen en privatsak. Men det offentlige har akseptert realiteten med alt det en russetid innebærer. Russetiden har blitt som en institusjon i samfunnet vårt, og dersom det offentlige ikke bryr seg, vil det være som en arbeidsplass som later som de ikke vet om noe som i virkeligheten foregår, forteller Asheim.

– Hvert år blir statistikken mer og mer dyster når det gjelder lovbrudd, skader og unødvendige ting russen påfører seg selv med all festingen. I tillegg går det utover eksamensresultatene, som også er hovedgrunnen til at mange ønsker at eksamen skal flyttes.

– Venstres Stortingsgruppe

– Venstres utdanningspolitiske talsmann Odd Einar Dørum, sier: – Flytting av russefeiringen til etter eksamen er en viktig problemstilling, som selvsagt må vurderes. Men i utgangspunktet er russen myndige mennesker som selv må ta ansvar for sine handlinger.

– Senterpartiet

– Stortingsrepresentant Inger Enger: ”Dette vil vi se nærmere på og ta opp i Stortingsgruppen.”

– Russefeiringen ble også tatt opp som et problem i forbindelse med TV2s prgramserie, kalt ”Landstinget”. En russemamma spør om mulighetene for å flytte feiringen til etter eksamen for at hennes datter skal kunne få best mulig eksamen. Slik feiringen har utartet seg både gledet og gruet hun seg til feiringen.

– Arbeiderpartiet

– Statsminister Jens Stoltenberg svarte at mange har reagert på samme måte så det skjønte han veldig godt. Arbeiderpartiet har ikke tatt det opp, men kanskje de må gjøre det, siden de har fått så mange henvendelser om å flytte eksamen.

– Fremskrittspartiet

– Tidligere leder av Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen sa at russefeiringen ikke må gå ut over eksamen. Flytt eksamen til etter feiringen slik vi hadde det, var hans råd.

Konklusjon:

Av de politiske partiene vi har vært i kontakt med, er det bare Sosialistisk Venstreparti, v. Audun Kolsrud Herning, som ikke ønsker at myndighetene skal ta et ansvar for å forbedre russefeiringen, men som konsekvent mener at russefeiring er en privatsak. Tatt i betraktning den massive enigheten det nå er blant skolens organisasjoner, blant foreldrene og blant russen selv, antar vi at dette spørsmålet nå vil bli et tema, både i regjeringen og i Stortinget.