Anmeldt av Knut T. Reinås

om roman betraktet er framdriften litt oppstykket av at leseren må holde rede på flere parallelle handlingsforløp, hvor noe av fortellingen foregår i retrospektiv, og på flere tidspunkter, mens nåtiden også er sluttpunktet, uten at vi egentlig får vite hvordan det går med hovedpersonene. I starten tar det litt tid å bli kjent med og leve seg inn i handlingen, men etter hvert rives man med og det er blitt en varm og medrivende bok.

SOSIALE FORHOLD OG PROBLEMER

I begynnelsen blir vi kjent med Eline, en glad unge som har et godt forhold til både far og mor, og til sine besteforeldre som bor på nabogården langt ut på landsbygda. Men Elines mor, Eva er oppvokst under dårlige sosiale forhold i Oslo, med en alko- holisert far og en nervøs mor. Hun har også vært innlagt på psykiatrisk institusjon som barn, og ble medisinert med benzodiazepiner. Dette preger hen- ne, og får innvirkning på at hun føler seg ensom og ikke mestrer ensomheten på landet. Evas sviger- foreldre og Evas mann, griper ikke inn i Evas liv, annet enn at de to ungene kan finne trygghet hos besteforeldrene når deres mor bare sover og ikke er til stede.

MEDIKAMENTER

Eva holder ikke ut ensomheten, og søker hjelp hos en lege. Legen forskriver Valium. I starten virker medikamentet og hun sover godt, men hun må snart øke dosene. Etter Valium i flere dosestørrel- ser, må hun også spe på med Rohypnol. Thor, Evas mann får til slutt øynene opp for at noe må gjøres, men hva. Vi ser fra vinduet en tvungen avreise fra gården, og det ymtes at hun må inn på avgiftning. Men da familien skal besøke henne i byen, er hun igjen på pillekjøret.

LEGEMIDDELPUSHING

En parallellhistorie i boken handler om den sjarme- rende legemiddelsbesøkeren Tony, som gjør karrie- re i det internasjonale legemiddelkonsernet og slår seg opp på salg av bl.a. benzodiazepiner og Rohyp- nol. Vi blir kjent med flere av legene som etter hvert forskriver beroligende og angstdempende medika- menter i stor utstrekning, bl.a. dr. Gustavsen, som Eva søker hjelp hos. Tony får sin posisjon i firmaet fordi hans forgjenger ikke lenger har samvittighet til å delta på den aggressive pushingen av medika- menter som Tony og hans firma står bak.

DET MEDMENNESKELIGE

Forfatteren skildrer også det positive forholdet Eva har til sin mormor, og Eline har til sin farmor. Slike forbindelser kan bidra til å oppveie en del av de forsømmelser barn kan oppleve på hjemmebane, som kan skyldes fravær, utilstrekkelighet eller en- somhet. Voksenpersoner som kan bidra med om- sorg og forståelse kan gjøre en stor forskjell for små barn. Dette er skildret med inderlighet og empati hos Linda Isabell. Som en integrert del av fortellin- gen, særlig på slutten, henvises det også til religiøs tro, både via Elines deltakelse i søndagsskolen, og hennes dialog med en venninne derfra.

UNDRING

En som ikke er inne i en verden av avhengighet og mentale helseproblemer vil kanskje undre seg på om bruken av Rohypnol fortsatt omsettes på det norske markedet. Det gjør det ikke, men Valium skrives fortsatt ut. Og finnes det andre medikamen- ter mot angst og psykiske lidelser som gir mindre bivirkninger? Og hvordan håndterer psykiatrien og avhengighetsfeltet avgiftning og behandling av vanedannende piller i dag? Og finnes det en vei ut av pilleavhengighet, enten med hjelp av fagfolk, av selvhjelpsgrupper eller på annen måte? Men det kommer kanskje i neste bok?

 

Tittel: «Skjebne på resept» Forfatter: Linda Isabell Mosserud Mindrebøe
Forlag: LIM Forlag
Språk: Bokmål
Utgitt: 2022 /Sider: 308 Innbundet: kr 379,- I
SBN: 978 82 69298 6 04