Vin og spiritusbranchen (VSOD) gir nå sitt bidrag til debatten om fulle ungdommer som utagerer under alkoholpåvirkning,  og slutter seg til de forslag som også er kommet fra politisk hold om å heve aldersgrensen fra 16 til 18 år. Dette skjer etter at en ny meningsmåling fra A&B Analyse viser, at den danske befolkningen støtter forslaget.

- VSOD vil ikke stå i veien for en 18-årsregel, hvis et flertall vurderer at det er den rette vei å gå, sier formann i VSOD, Peter Schaltz til Ritzaus byrå..

Venstre, SF og Socialdemokraterne har politisk talt for å heve aldersgrensen. Ett argument har vært at det er feil å gjøre forskjell på øl og annen alkohol. Det fraråder også VSOD.

- Forslaget med en differensiert aldersgrense må være en misforståelse og virker helt urimelig. Man tar feil hvis man tror de unge helt har droppet øl til fordel for vin og sprit. Med en differensiert aldersgrense flytter man bare de unges forbruk fra en type alkohol til en annen, sier formannen, som mener mange påskeøl med høy alkoholprosent er like skadelig for de unge som sprit.

Du kan lese en reportasje om dette i Jyllandsposten.

I Norge er det også en differensiert aldersgrense, men her er grensen 18 år for øl, vin og rusbrus og 20 år for brennevin. Forbundet Mot Rusgift gikk på sitt årsmøte nylig inn for å heve aldersgrensen fra 18 til 20 år, ut fra en vurdering av at erfaringer fra USA viser at en slik heving resulterer i mindre fyll og færre trafikkulykker der ungdom er involvert. Du kan lese FMRs uttalelse her. Statistikken for alkoholomsetningen i Norge viser at 80 prosent av den alkohol som blir omsatt, målt i ren alkohol, kommer fra øl, vin, og rusbrus, altså de varer det er 18-årsgrense på. Du kan se et oppslag om alkoholstatistikken her.