3810 personer registrerte seg som brukere av sprøyterommet i Sydney under den første 18 måneder lange forsøksperioden. Besøkene varierte fra 1 til 646 besøk pr. bruker, i gjennomsnitt 15 besøk pr. bruker. Det ble satt 56 861 injeksjoner i løpet av perioden. Ved 61 prosent av besøkene ble det injisert heroin, mens det ble injisert kokain i 30 prosent av tilfellene.

Kommentar: Dersom en antar at hver av disse personene satte i gjennomsnitt 2 injeksjoner pr. dag hver (som er lavt – i alle fall for heroinbrukere), ville en persons antall injeksjoner i perioden gå opp til ca. 1000 (500 dager a 2 injeksjoner) i gjennomsnitt, og for hele gruppen: 3 810 000 . Selv om det reelle antallet injeksjoner bare skulle være halvparten, ser man likevel at sprøyterommet i Sydney bare dekket en brøkdel av injeksjonene som gruppen satte i samme periode.

Det ble behandlet 409 overdoser, dvs. 7,2 overdoser pr. 1000 besøk. 329 av disse var heroinrelaterte (80 prosent,) mens 60 var kokainrelaterte (15 prosent). 13 (3 prosent) refererte seg til benzodiazepiner, mens 7 (2%) var relatert til andre opiater.

Kommentar: 409 overdoser er et høyt tall. Dersom overdosefrekvensen skulle ha vært like høy også utenfor sprøyterommet, ville man i samme gruppe ha en forekomst av 27022 overdoser utenfor sprøyterommet, eller 1501 overdoser pr. måned. Det er lite trolig at tallet var så høyt. Det opereres med ca. 20-40 ambulanseutrykninger til overdoser pr. måned i perioden, og da dekker de også personer som ikke var registrert som sprøyteromsbrukere.
Man har her sannsynligvis samme effekt som man har sett både i Tyskland og Nederland, at sprøyteromsbrukere føler seg trygge på å bli reddet, og derfor tar større doser når de er i sprøyterommet enn utenfor. Tatt i betraktning den store faren som enhver overdose innebærer for varige hjerneskader, er så høye overdosetall i sprøyterommet særdeles betenkelig.

I månedene før åpningen av sprøyterommet gikk tallet på overdoseutrykninger og overdosedødsfall sterkt ned i Kings Cross-området, hvor sprøyterommet ligger, så vel som i hele New South Wales-deltstaten. Denne nedgangen blir i rapporten tilskrevet en nedgang i herointilgjengelighet i Australia på samme tidspunkt.

Nedgangen i opiatoverdoser fortsatte etter åpningen av sprøyterommet, både i Kings Cross-området og i resten av New South Wales. Denne nedgangen blir i rapporten tilskrevet en fortsatt nedgang i herointilgjengelighet. Det var ikke mulig å skille ut sprøyterommets eventuelle andel av nedgangen i overdoseutrykninger fra den fortsatte generelle nedgangen i herointilgjengelighet. Andelen av ambulanseutrykninger til opiatoverdoser i Kings Cross-området på de tidspunkter hvor sprøyterommet var åpent forandret seg lite i forsøksperioden sammenlignet med tilsvarende kalenderperiode før sprøyteromsforsøket.
Det kunne ikke påvises at tilstedeværelsen av sprøyterommet påvirket antallet overdosedødsfall i Kings Cross-området.

Kommentar: Med en så lav injeksjonsdekning som dette sprøyterommet har ville det vært svært optimistisk å forvente at man skulle få signifikante utslag på overdoseutrykninger og overdosedødelighet. Det er så mange faktorer som påvirker overdosefrekvensen og dødeligheten. Herointilgjengelighet er en av dem. Men også andre generelle trender, hvilken fase heroinepidemien i området befinner seg i, utbredelsen av metadon, helsetilbudene til stoffbrukere osv. I Oslo er for eksempel overdosedødeligheten gått kraftig ned de to siste årene, uten at dette i lengden kan tilskrives redusert herointilgjengelighet.

Rapporten sier at det er sannsynlig at sprøyteromsmedarbeiderne forebygget noen overdosedødsfall blant dem som brukte sprøyterommet, ettersom en andel av de 329 heroinoverdosene som ble håndtert av staben kunne ha vært dødelige dersom de hadde inntruffet andre steder. På bakgrunn av slike antakelser anslår forskerne at man har forebygget minst 4 dødsfall årlig ved inngrep fra staben.

Kommentar: Dette er antakelser som ikke kan dokumenteres. Det er like nærliggende å spekulere på hvor mange av overdosene i sprøyterommet som ikke ville ha oppstått dersom sprøyterommet ikke hadde vært der. Man har heller ikke undersøkt om noen av sprøyteromsbesøkene resulterte i overdose eller dødsfall etter at klienten hadde forlatt sprøyterommet.

Det pågår nå en kampanje i enkelte media for å påvirke politikere og opinion i sprøyteromssaken. Du kan for eksempel lese Aftenpostens presentasjon av samme undersøkelse her. Du kan lese en australsk presseomtaler av rapporten her, og her er selve rapporten.