Sylvia Brustad har foreslått for Stortinget å forlenge forsøket med sprøyterom i to nye år, slik at departementet kan få tid på seg til å gjøre tiltaket permanent.

Manglende kontroll

Sprøyterommet er et rom i Skippergata i Oslo, der et antall registrerte heroinavhengige får sette sine sprøyter under overvåking av ansvarlig personell. Et problem er det naturligvis at man ikke har kontroll på de medbrakte rusgiftblandinger som blir injisert i sprøyterommet. Det er bare tillatt å injisere heroin, og bare med utstyr som blir utdelt i sprøyterommet. Men de helsearbeiderne som oppholder seg der, har ingen kontroll på om heroinet er av 10 prosents eller 90 prosents renhet. De kan heller ikke kontrollere om sprøyteromsbrukerne tilfører seg selv andre stoffer, for eksempel Rohypnol, før de går inn i sprøyterommet, eller parallelt med at de injiserer. De kan også på forhånd ha blandet andre stoffer enn heroin inn i dosen som skal injiseres.  

Helse- og omsorgskomiteen i Stortinget sier ja til forslaget - vel vitende om at en evalueringsrapport er like om hjørnet (antydningsvis september) og vel vitende om at rapporten sannsynligvis vil inneholde mange kritiske merknader til sprøyteromsdriften. Og dertil med kjennskap til at et ja til fortsatt sprøyteromsdrift også innebærer at sprøyterommet i Oslo vil bli flyttet fra Skippergata til det verneverdige Prindsen-området, hvor en brakkerigg for formålet allerede er under oppføring, til stor fortvilelse for kulturhistorisk interesserte mennesker.

FN-organ refser Norge

Sprøyteromsloven ble vedtatt under sterk tvil, med klar forutsetning om at sprøyteroms-virksomheten skulle være et tidsbegrenset forsøk. Og et unntak fra hovedregelen i norsk narkotikapolitikk at innehav og bruk av narkotika skal være forbudt og straffbart. En avslutning av sprøyteromsforsøket vil derfor være en gjenoppretting av normaltilstanden i norsk narkotikapolitikk. Dette er også synet i FNs narkotikakontrollorgan - INCB. I årsrapporten for 2005 nevner INCB Norge spesielt og skriver:  

"INCBs styre gjentar sitt standpunkt om at sprøyterom eller andre faciliteter der personer kan misbruke narkotika som er ulovlig anskaffet, gjør illegal bruk av internasjonalt kontrollerte rusgifter enklere, og bryter med bestemmelsene i de internasjonale kontrollavtalene. Sprøyterom står i strid med hovedprinsippet i avtalene, nemlig at bruk av narkotika skal begrenses til medisinske og vitenskapelige formål. Styret beklager derfor sterkt åpningen av et sprøyterom i Norge i januar 2005, og oppfordrer Regjeringen til å ta øyeblikkelige og nødvendige skritt for å sikre full overensstemmelse med de internasjonale narkotikakontrollavtalene."

Forbundet Mot Rusgift har foreslått å utsette beslutningen til etter at evalueringen foreligger. Det er fortsatt et godt råd.

Du kan lese hele denne kronikken i Aftenposten.

Du kan lese FMRs høringsuttalelse til forslaget her.