Redegjørelsen gir et samlet faktagrunnlag både for alkohol og narkotikasituasjonen. I tillegg gir den en beskrivelse av aktørene på rusgiftfeltet, samt tiltak som er satt i gang som følge av Regjeringens handlingsplan.   

Redegjørelsen viser at det i 2003 er færre ungdommer som sier at de har prøvd cannabis enn det har vært i tidligere år. For sterkere stoffer har det vært en utflating de senere år. Narkotikadødsfallene har gått ned fra 338 i 2001 til 172 i 2003. Årsakene er flere og sammensatte, men økningen i det legemiddelassisterte behandlingstilbudet og satsningen på lavterskel helsetiltak har nok hatt en vesentlig betydning.

 

Alkoholforbruket øker, særlig markant er økningen blant ungdom. I 2003 var årlig omsetning på 6,03 liter ren alkohol per person. I tillegg kommer det uregistrerte forbruket.

 

Regjeringen vil, ifølge redegjørelsen, fortsette innsatsen for å forebygge rusgiftproblemer og bedre situasjonen for misbrukerne og deres familier langs følgende hovedlinjer:

·         Bedre behandlingstilbud til rusgiftavhengige. Rusreformen og retten til individuell plan skal sikre helhetlig og sammenhengende tiltakskjeder for den enkelte, med særlig vekt på god samhandling mellom sosiale tiltak i kommunene og tverrfaglig spesialisert behandling i helseforetakene.

  • Bedre tilbud til de tyngste narkomane, gjennom fortsatt satsing på lavterskel helsetiltak og legemiddelassistert rehabilitering
  • Mer effektiv forebygging rettet mot barn og unge.
  • Bedre kunnskapsgrunnlag for rusgiftpolitikken, både når det gjelder forebygging og behandling. 

Hva dette vil medføre i praksis gjenstår å se. Bl.a. viser en rekke oppslag at mange private behandlingsinstitusjoner er kommet i en meget vanskelig situasjon. Det er derfor med bekymring vi ser at regjeringen oppsummerer satsing på legemiddelassistert rehabilitering og lavterskel helsetiltak som sine viktigste tiltak. Når det gjelder problemer knyttet til rusreformen, viser vi til tidsskriftet Mot Rusgifts temanummer om rusreformen her

 

Regjeringens redegjørelse kan du lese her.