Fremskrittspartiets Harald T. Nesvik pekte på at vi utsettes for alkoholreklame hver dag, for eksempel gjennom plakater og reklamebanner på sportssendinger, via parabol-TV, internett eller på trykk i utenlandske magasiner.
– Verden blir aldri perfekt, men det er tross alt forskjell på å se navnet til et bryggeri på drakta til Liverpool når du ser tippekampen, og det å åpne opp for reklamefilmer for alkohol, svarte Støre.

– Motkreftene er mange og sterke, men vi tar den kampen som måtte komme. For vi vet at vi har en god sak, sa Støre på spørsmål i Stortinget fra Dagfinn Høybråten (KrF).


Høybråten ville vite hva regjeringen vil gjøre etter at EU vendte tommelen ned for et norsk unntak fra EUs mediedirektiv.
Unntaket har til nå sikret at det norske forbudet mot reklame for sprit, vin og øl på norske TV-skjermer også gjelder for på kanaler som sender mot Norge fra EU-land som tillater alkoholreklame.

Fortsatt forbud

Senterpartiet og SV har tidligere tatt til orde for å bruke reservasjonsretten, noe også KrF har pekt på som en mulighet.
Men Støre sier at Norge heller vil ta opp kampen.

– Vi er av den mening at mediedirektivet har minimumsregler, og at det enkelte land kan ha strengere regler. Vi innfører derfor direktivet, samtidig som vi opprettholder det norske forbudet mot alkoholreklame på norske TV-skjermer, også i såkalt rettede sendinger, sa Støre fra Stortingets talerstol.

Bred kamp

Høybråten lover full støtte til regjeringens linje:
– Veto mot direktivet har vært nevnt som en mulighet. Men veto er ikke noe mål i seg selv for oss. Vi står hundre prosent bak en regjering som vil fortsette å kjempe for den norske linjen, og som dessuten varsler bred kamp for en mer restriktiv politikk på den internasjonale arenaen, sier Høybråten til NTB.

Støre gjør det klart at Norge er beredt til å bringe saken inn for EUs domstoler dersom en TV-stasjon prøver seg på alkoholreklame i sendinger rettet mot Norge fra et annet EU-land.

– Vi har et godt grunnlag fordi vår lovgiving er helsemessig begrunnet. Men dette er ikke en opplagt sak i alle land, så vi må være forberedt på å kjempe, sa utenriksministeren i Stortingets vandrehall tirsdag.

Forbud finnes

Flere EU-land, blant dem Sverige og Frankrike, har helt eller delvis reklameforbud mot alkohol. Nå vil Støre spille på lag i et forsøk på å få gjennom en mer restriktiv reklameholdning til alkohol i hele EU-systemet.

– Tradisjonelt har alkoholpolitikk vært næringspolitikk og ikke helsepolitikk i EU-systemet. Men vi ser en dreining. Jeg tror vi har bedre forutsetninger for å kjempe for vårt syn med denne linjen, enn dersom vi hadde svart med et veto, for da hadde vi meldt oss helt ut, argumenterte Støre.

Drakta til Liverpool

Artikkelen er hentet fra NTB

Du kan lese Jonas Gahr Støres svar i Stortinget her.