Sverige: edru er trendy

Av Turid Viker Bråthen

Publisert 2006-12-06

Mange velger å ta avstand fra fyllerot. I det svenske Aftonbladet leser vi at det er ”in” å være edru og at restaurantene henger seg på helsetrenden.
Glass

I et intervju med Emil Österlund fra Ungdommens nykterhetsförbund, sier Emil at dess flere som drikker dess flere får kjenne på problemene. Og det å si nei til alkohol handler ikke bare om å være snill mot sin egen kropp.

For mange er det en måte å ta avstand fra alle problemene som følger med fylla, fortsetter Emil. På meg virker det som om mange er trette av alkohol og hva den gjør med mennesker.

Et skikkelig ølmenneske var Tony Nilzon, helt frem til 2000. Da stengte han kroen og begynte å drømme om en møteplass med pubfølelse, men uten sprit. I begynnelsen av september i år gikk drømmen i oppfyllelse. Da åpnet han og samboeren Kerstin Johansson puben Soulight i Kirseberg i Malmö.

Konseptet er helt unikt – puben har et bredt sortiment av vin og øl, men alt er alkoholfritt. – Mange blir overrasket over hvor godt det smaker uten alkohol, ler Kjerstin.

- Øl er kjempegodt til mat, det går det ikke an å komme fra. Men her er man samme person når man går som når man kommer. I tillegg kan de ta bilen hjem, sier Tony.

Ølpub kun med alkoholfritt – kanskje en ide for andre?