Det er flere kontakt-telefoner for barn og unge. Som en rusgiftpolitisk organisasjon, var det naturlig for IOGT å spesialisere seg på å besvare telefoner fra barn som lider av voksnes alkoholbruk.

Tele-Bamsen startet med telefonvakt en dag i uka for fem år siden. I dag dekker grupper i Østfold, Oslo, Bergen, Haugesund og Karmøy alle dagene fra mandag til fredag. All virksomheten i Tele-Bamsen er ubetalt innsats på vanlige voksne folks fritid.

Til Tele-Bamsen kan alle barn ringe gratis. Skjønt en har etter hvert måttet ta et lite forbehold: Det er ikke lenger gratis å ringe fra Telenors telefonkiosker til 800-numre. Derfra koster det en femmer i startavgift. Det er ikke noen god nyhet for de som driver med kontakttelefoner for barn. Ofte går de nettopp ut i telefonkiosken fordi det ikke nytter å ringe hjemmefra. De som driver slike kontakt-telefoner finner denne praksisen, som ble innført fra 1. august i år, smålig fra et konsern som hvert år går med milliarder i overskudd.

5500 telefoner

I 1999 fikk Tele-Bamsen mer enn 5.500 telefoner fra barn og unge. En tredel av disse karakteriseres som "ikke seriøse henvendelser", men Tele-Bamsen-vaktene vet godt at en useriøs henvendelse kan være en del av utprøvingen og en "forberedelse" til den mer seriøse samtalen.

Av de seriøse samtalene utgjør temaet alkohol/narkotika bare 10-15 prosent, men det er liten tvil om at det ligger rus som medvirkende årsak til mange av de problemene som barn og unge er opptatt av å diskutere med voksne.

Hva er barna opptatt av?

Vi ba telefonvaktene gi noen eksempler på hva barna er opptatt av:

  • Lise på 10 år lurer på: Pappa brygger øl, men sier at det ikke er alkohol i det. Jeg synes han blir rarere og rarere utover kvelden, men han sier at han bare er trett. Kan dette være riktig?
  • En gutt som ringte hadde store problemer. Han var plassert i fosterhjem og hadde vært innom tre forskjellige hjem. Nå var han redd for at det var han som ble stemplet som vanskelig. Det stedet han var nå, var de veldig greie mot ham, men hver helg hadde de fest hvor de drakk mye. Ut på kvelden ville de at han skulle være med for "du må lære deg å drikke", sa de. Det ville han ikke, men han tør ikke klage…
  • Det er mange som forteller denne historien: Foreldrene mine er skilt, og jeg er på besøk hos far annenhver helg. Jeg er ofte veldig redd når jeg er hos ham, for han drikker mye også når jeg er på besøk. Det tør jeg ikke fortelle til mor, for jeg vil jo gjerne være sammen med far også…