Lørdag meldte TV-2 nyhetene om en person som er dømt til 18 dagers betinget fengsel for marihuanarøyking. Hun er dømt for å ha dyrket sine egne planter, og for å ha sendt cannabis til andre MS-pasienter. Hun mener marihuana har medisinsk effekt i forhold til sin Multippel Sklerose, og vil fortsette å bryte loven.

Ifølge TV-innslaget får hun støtte fra Overlege Flemming Bach, ved Århus universitetssykehus i Danmark, som har forsket på hva slags effekt cannabis har på pasienter med MS. Hans forskning innskrenker seg imidlertid til forsøk med syntetisk THC (det mest psykoaktive stoffet i cannabis) tatt i pilleform, og dreier seg ikke om røyking av marihuana eller andre røykevarianter av cannabisplanten. Marihuana - som består av tørkede deler av cannabisplanten, er et tobakksliknende produkt av utseende og inneholder over 400 ulike kjemiske stoffer. Dersom man inhalerer marihuana-røyk, får man i seg  skadelige stoffer, hvorav noen er rusframkallende. Det finnes intet grunnlag for å forskrive dette produktet som medisin.

- Det er flere undersøkelser som viser effekten på MS-smerter. Vi har ledet den ene undersøkelsen. Der fant vi ut at cirka halvparten av de pasientene vi undersøkte, har opplevd halvering av sine smerter, sier Bach til TV 2 Nyhetene.

- Det er uheldig at TV 2 skaper forvirring om bruken av et legemiddel, og blander dette sammen med røyking av marihuana, sier leder i Forbundet Mot Rusgift, Knut T. Reinås til FMRs presseservice. Han opplyser at MS-pasienter i Norge kan få spesiell tillatelse til å bruke medikamentet Marinol, som inneholder syntetisk THC.

Du kan lese om innslaget i Nettavisen.

Du kan lese om cannabis og multippel sklerose hos FMR

Du kan lese om hvordan massemedier også tidligere har skapt forvirring ved ikke å holde THC-piller og marihuana fra hverandre her.

Om Flemming Bachs forsøk med THC-piller til MS-pasienter kan du lese i  Medical News Today