Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Bokanmeldelse:

Viktig bok om alkohol – til ettertanke

Av Heidi Lyngby

Publisert 2021-08-13

Må man understreke alkoholens positive sider? Boken tar opp et viktig tema, som veldig få i samfunnet tør å snakke om. Et rusmiddel som skaper mange utfordringer og problemer, men som likevel brukes av svært mange. Alkohol.

Forfatteren  Elisabeth J. Singh forsøker å belyse hvor viktig det er å snakke om dagens alkoholpolitikk og kultur. Mange tilhengere av alkohol vil hevde at forfatteren har en negativ tilnærming til alkohol. Det er ikke noe nytt at mennesker som prøver å kritisere alkoholkultur og alkoholpolitikk, blir sett på som personer som ikke ser positive sider ved alkohol. Saken er at for eksempel denne forfatteren prøver å belyse realistiske konsekvenser av og skader som alkohol utløser.

Boken er et viktig bidrag for alle som ikke visste eller var usikre på hva alkohol gjør ikke bare med et enkelt individ, men hva den gjør med et helt samfunn.

Å LEVE MED EN SOM HAR ALKOHOLPROBLEMER

Historien_om_et_fall.jpgBoken starter med en sterk og trist historiefortelling, en fortelling om hvordan det er å leve sammen med en som har alkoholproblemer, som utvikler avhengighet og til slutt dør. Intet nytt, intet uvanlig. Det er bare at man ikke snakker om det.

I offentlig debatt er spørsmålet om alkoholens negative konsekvenser nesten fraværende. Det er det boken dreier seg om. Om stillhet i norsk samfunn, og blindhet blant befolkningen og på den politiske arenaen. Forfatteren gir oss en kort og tydelig fortelling om hva som ikke fungerer i samfunnet

I offentlig debatt er spørsmålet om alkoholens negative konsekvenser nesten fraværende. Det er det boken dreier seg om.

STORYEN FØRST – FAKTA TIL SLUTT

Strukturen i boken er uvanlig. Den starter med en personlig historie, og blir avbrutt med fakta andre har forsket på, og andres uttalelser om avhengighetsproblemer. Det er en blanding av personlig historie og fakta.

Med tittelen Kostnader og konsekvenser av dagens alkoholpolitikk forventer man mye stoff med faglig kunnskap, og tunge og velbegrunnede argumenter som taler imot dagens alkoholpolitikk.

Isteden får man en blanding av personlig fortelling, fakta og andres fortelling om alkoholavhengighet. Men, det er kanskje akkurat det som gjør boken lett leselig og interessant. Min opplevelse er at den er skrevet for at de fleste skal kunne lese den, uten å bli plaget med tungt stoff og fakta. Den skal berøre alle, de med problemer, pårørende og de som ikke har opplevd problemer.

Som et samfunn, er vi nødt til å heve oss over oss selv som individer, og ha bedre forståelse for dem som sliter i samfunnet, særlig på grunn av et så sterkt og avhengighetsskapende rusmiddel som alkohol er. Ingen våkner opp en dag og bestemmer seg for å være alkoholiker.

Dette er en bok som, med velbegrunnede og gode referanser beskriver et rus-område med personlige, sosiale og økonomiske skadevirkninger som mange ikke er klar over.

Anmeldt av Milana Macko