Aldersgrensen for adgang til de fremtidige sprøyterommene er ett av de mest omstridte spørsmålene i denne saken - sammen med det svært omstridte spørsmålet om sprøyterom i det hele tatt bør opprettes. Mens Barne- og Familiedepartementet mener at sprøyterom ikke bør være tilgjengelig for personer som kan være under barnevernsvedtak, dvs. opp til 23 år, og Barneombudet ikke ønsker sprøyterom i nærheten av skoler, lekeplasser, fritidsklubber e.l., mener Kirkens Bymisjon at også 16-åringer må få adgang til sprøyterommene.

En rekke høringsinstanser er sterkt uenig i forslaget om at sprøyterommene ikke skal bemannes med helsefaglig personell, men bare med sosialfaglig personell, går det fram av høringsbrevene som er kommet inn til Justisdepartementet.

Etter planen skal regjeringen legge fram et lovforslag om en toårig prøveordning med sprøyterom allerede før påske, får NTB opplyst. Regjeringen har tidligere gått imot opprettelse av sprøyterom, men ble i fjor pålagt av Stortingets flertall - Arbeiderpartiet, SV og Fremskrittspartiet - å legge fram et slikt lovforslag. Dette forslaget ligger nå på bordet, men tilfredsstiller ikke flertallets forutsetning om at de skal være bemannet med helsepersonell. Det er heller ikke lagt opp til noe alternativt forsøk med utdeling av subutex til samme målgruppe, slik SV opprinnelig foreslo.  

Politiets Fellesforbund, Politiembetsmennenes Landsforening og Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) går imot lovforslaget, og mener at dette ikke er et egnet tiltak i narkotikapolitikken.

- Uansett hvilket juridisk grunnlag man velger å benytte seg av, vil ordningen undergrave formålet med den narkotikapolitikken som så langt har vært ført i Norge. Norske myndigheter må ikke undervurdere den betydningen et sprøyterom vil ha i forhold til samfunnets aksept av narkotikamisbruk, skriver NNPF.

Høringsinstanser som Landsforbundet Mot Stoffmisbruk, Blå Kors i Norge, Forbundet Mot Rusgift, Arbeidernes Edruskapsforbund, Rusmisbrukernes interesseorganisasjon og Frelsesarmeens Sosialtjeneste går imot sprøyterom med lignende begrunnelser som politiorganisasjonene.

Men forslaget får støtte fra blant andre BrukerForeningen - Interesseorganisasjon for stoffbrukere, og fra Straffedes Organisasjon i Norge.

Du kan lese NTBs oppsummering av høringsrunden her.