Regjeringen har lovet en opptrappingsplan for rusgiftfeltet, som vil bli lagt fram samtidig med statsbudsjettet for neste år. Det er på høy tid. «Rusreformen», hvor behandlingstiltakene ble overført til spesialisthelsetjenesten, vil da ha vært gjeldende i tre år uten at flertallet har merket store endringer, skriver Reinås. 

Rusreformen ble gjennomført uten økte ressurser, eller noen standardhevning som foreløpig skulle tilsi at tverrfaglig spesialisert avhengighetsbehandling noen gang kan komme opp på en spesialisthelsetjenestestandard. Det må derfor et krafttak til dersom avhengighetsbehandling skal ta igjen de øvrige spesialisthelsetjenestene når det gjelder forsvarlighet og standard.

Praksis har vist at kommunene ikke greier å følge opp sin del av ansvaret for bolig, nettverk og andre integreringsbehov for rusgiftavhengige som har vært i behandling eller som på andre måter trenger oppfølging. Kommunene trenger derfor øremerkede tilskudd for å sikre denne oppfølgingen.

Forskning og kartlegging har avdekket at norsk ungdom er feilinformert om farene og skadevirkningene knyttet til rusgifter, og at disse feiloppfatningene faktisk forsterker seg opp gjennom skoletiden. En ny og offensiv informasjonsgiv gjennom skoleverket er derfor en nødvendighet.

Undersøkelser som bl.a. Forbundet Mot Rusgift har gjennomført viser at også framtidige helse- og sosialarbeidere ikke får tilstrekkelige kunnskaper om rusgiftproblemer gjennom sitt fagstudium. Her må det satses betydelig både ved en forsterkning av rusgiftkompetansen i fagstudiene og ved etter- og videreutdanningstiltak.

Alkoholforbruket i Norge er stigende, og har ikke vært høyere siden midt på 1870-tallet, og er nå ved siden av tobakk og høyt blodtrykk ett av våre aller største folkehelseproblemer. Forbedring av behandlingskapasiteten og – kvaliteten vil ikke forslå, dersom tilstrømningen av nye hjelpetrengende får fortsette å øke. Bare på 2 år er henvisningene til avhengighetsbehandling i spesialisthelsetjenesten økt med 25 prosent. En reduksjon av alkoholforbruket er et absolutt ønske.

Du kan lese hele innlegget i Dagsavisen.

FMRs høringsuttalelse om krav til en opptrappingsplan kan du lese her.