Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

La «Idrett uten alkohol» være mer enn fine ord

Av Heidi Lyngby

Publisert 2021-08-13

olglass

Forbundet Mot Rusgift behandlet på sitt årsmøte den 24. april den urovekkende aksepteringen av alkohol innen ulike idrettsmiljøer, i media og også i en del partipolitiske miljøer. På bakgrunn av dette ble nedenstående uttalelse sendt til bl.a. Norges idrettsforbund, en rekke særforbund og idrettskretser, til Kringkastingsrådet og også til kulturminister Abid Raja.

Forbundet mot rusgift mener at Idrettstinget i 2004 gjorde et klart og riktig vedtak: «Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité skal framstå som en organisasjon som arbeider mot bruk av alkohol i idrettslig sammenheng». Bakgrunnen er grei: Idretten skal være for alle og alle skal oppleve et trygt og alkoholfritt miljø. I særdeleshet legger vedtaket fra 2004 vekt på et trygt og inkluderende miljø for barn og ungdom.

NORSKE TOPPIDRETTSUTØVERE er  forbilder for 800 000 barn og unge i den organiserte idretten. Idretten er også en opplevelses og læringsarena for unge og voksne, enten vi finner dem på banen, på tribunen eller foran TV-apparatet. Det er ikke likegyldig hvilke verdier og praksis som formidles.
Det er penger i ølsalg, og da er kanskje ikke prinsippene så viktige lenger.

Likevel dukker ønsket om alkohol og alkoholsalg opp hele tiden. Det er allerede mange av arenaene til elitefotballen som har alkoholsalg på VIP-losjene, og Fotballforbundet vil utvide med å tillate ølsalg til ordinære publikummene. Det er penger i ølsalg, og da er kanskje ikke prinsippene så viktige lenger. Høyre har foreløpig blitt nedstemt da de fulgte opp og fremmet et tilsvarende forslag i Oslo Bystyre.

Alkoholbruken angår alle. Utøvere og supportere, voksne og unger. Vi har sett bildene fra publikummere i Holmenkollen der fulle folk ødelegger for både seg selv, andre publikummere og utøvere. Ledere på tur med unge utøvere må noen ganger ha seg en pils eller drink på kvelden etter at ungene har lagt seg. Vi ser også et økende fokus på alkohol i tilknytning til utøvernes feiring av egne seiere, det være seg i målområdet eller på banketten etterpå. Det er flott med idrettsglede, og feiring av medaljer er vel fortjent, men dusjen fra champagneflasken lærer oss at feiring er synonymt med alkohol. Media er med ved å understreke behovet for alkohol når de spør om det blir «noe godt i glasset» når seieren skal feires.

All honnør til hopperen Silje Opseth, verdiambassadør for kampanjen «idrett uten alkohol» i regi av Edru Livsstil, som sier til NRK: «Eg syns ikkje det er rett at foreldre og trenarar skal drikke alkohol når dei har barn rundt seg, som har lyst til å prestere på ein idrettsarena. Og eg trur verda hadde vore ein betre stad om vi tok vekk alt som har med alkohol å gjere».

Forbundet mot Rusgift ønsker at idretten skal bli en alkoholfri sone, og at alle idrettsutøvere bør bli ambassadører for idrett som et trygt, inkluderende og alkoholfritt miljø. Vi oppfordrer idrettens organisasjoner til selv å følge opp de fine målsettingene og fremme en idrett uten alkohol, både på tribunene og i det daglige barneog ungdomsidrettsarbeidet, hvor både trenere, ledere og foreldre utgjør viktige målgrupper og forbilder.